Integration af vedvarende energi ved hjælp af decentrale lagersystemer

I projektet belyses decentrale energilagres rolle i den fremtidige energiforsyning. Formålet er en økonomisk mere effektiv integration af vedvarende energi. Projektet skal sikre dansk deltagelse i Annex 28 i IEA´s Energy Conservation Through Energy Storages (Eces) program.
Projektbeskrivelse

IEA ECES (Energy Conversation Through Energy Strogaes) koordinerer IEA's indsats vedrørende energilagring. Danmark har i en årrække haft hvilende medlem, men blev aktiv medlem fra 2013. Annex 28 har økonomisk effektiv integration af vedvarende energi ved hjælp af decentrale lagre som team. De decentrale lagre kan være af alle typer (vandlagre, batterilagre mv.). Der er dels et nationalt, dels et internationalt sigte med dansk deltagelse i Annex 28. I Danmark vil andelen af vedvarende energi stige gradvist frem mod 2050. Integration af stigende produktion af vedvarende energi kan teknisk gøres på mange måder, som vil afhænge af det nuværende energisystem, el transmission til udlandet, muligheder for at variere produktion og forbrug af vedvarende energi kan teknisk gøres på mange måder, som vil afhænge af det nuværende energisystem, el transmission til udlandet, muligheder for at variere produktion og forbrug og lagring af energi (el) som varme i el-lagre eller omdannet til gas. Annex 28´s hovedopgave er at analysere, hvordan dette kan gøres økonomisk mest effektivt. Internationalt er det fra dansk side interessant at følge med i, hvordan der regnes på optimering af energisystemer med decentrale lagre, og hvordan disse systemer bliver sammensat på kort og på lang sigt. Dels for at lære noget om, hvordan vi kan optimere det danske energisystem, dels for at være opmærksom på mulighederne for at eksportere danske systemløsninger og komponenter til systemløsninger og komponenter til systemløsninger. Annex 28 ledes af Dr. Andreas Hauer fra ZAE Bayern og Dr. Christian Doetsch fra Fraunhofer IVERS.

Resultater

Dette projekt er udført som en del af subtask 3 i Annex 28 af IEAs ECES program. Her undersøges potentialet for brug af distribuerede energilagre (DEL) for integration af store mængder fluktuerende vedvarende energi (VE) i fremtidens energisystem. Projektets formål har været at identificere hvilke DEL-teknologier kunne være teknisk og økonomisk attraktive for integration af VE i forskellige typer af energisystemer. For at opnå dette formål modelleres DEL-teknologier som dele af et komplet energisystem på national skala. Energikonverteringsteknologier samt andre metoder for balancering af produktion og efterspørgsel er også inkluderet i modellen til sammenligning med DEL. Resultaterne viser at sammenkobling mellem energisystemets sektorer og et intelligent valg af DEL kan muliggøre integrationen af store mængder fluktuerende VE på en energieffektiv og -økonomisk måde. Den fulde rapport af arbejdet og dets resultater findes her: www.planenergi.eu/desire.

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
0,19 mio.
Støttebeløb:
0,88 mio.
Støtteprocent:
83 %
Projektbudget:
1,06 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
IEA
Journalnummer
64014-0113

Dokumenter

Deltagere

PlanEnergi (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
PlanEnergi 0.64 mio. 0.16 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.24 mio. 0.03 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk