Karakterisering af vanadium redox-flow batterier

Indpasning af fluktuerende produktion er en udfordring for elsystemet. En af løsningsmulighederne kan være anvendelse af direkte eller indirekte lagringsteknologier. Projektets formål er at medvirke til at skabe et beslutningsgrundlag for eventuelle fremtidige udviklings- og demonstrationsaktiviteter vedrørende vanadiumbatterier i elsystemet.
Projektbeskrivelse
Indpasning af fluktuerende produktion er en udfordring for elsystemet. En af løsningsmulighederne kan være anvendelse af direkte eller indirekte lagringsteknologier. Projektets formål er at medvirke til at skabe et beslutningsgrundlag for eventuelle fremtidige udviklings- og demonstrationsaktiviteter vedrørende vanadiumbatterier i det danske elsystem. Karakteristika for et Vanadium redox-batteri (15 kW/250kWh) fastlægges ved målinger på et konkret lagersystem, der opstilles på Risø i forbindelse med eksisterende testfaciliteter. Der er tale om et mindre, men repræsentativt vanadium-batteri. Målingerne sker under så realistiske forhold som muligt, dvs. på et elnet og i tilknytning til vindmøller. Måleprogrammet omfatter fastlæggelse af batteriets ydelse bl.a. målinger af virkningsgrader for hele driftsområdet og hvordan systemet opfører sig herunder evne til at følge input fra de tilknyttede vindmøller. Måledata analyseres med henblik på bestemmelse af de vigtigste karakteristika for systemet. Resultater sammenlignes med de oprindelige forventninger til systemets ydelse. Endelig vil der blive gennemført en sammenligning med alternative teknologier herunder luftmagasinanlæg, NAS-batterier, blybatterier, andre flowbatterier m.v.) skabe et grundlag for yderligere undersøgelser om lagringsteknologiernes muligheder i elsystemet
Resultater

En af de lovende batteriteknologier er vanadium redox-flow batterier. Et 15 kW/120 kWh vanadiumbatteri er blevet installeret som en del af SYSLAB faciliteten på Risø DTU. Batteriet blev installeret august 2008 og har fået skiftet cellestakke 2 gange, den ene gang lige efter installationen. Den totale virkningsgrad for batteriet er målt til ca. 60 % inkl. tab til styring og cirkulationspumper. I måleperioden har der ikke været konstateret tab af ydeevne. Batteriet kan vende effektretning meget hurtigt, ca. 1s fra fuld effekt i en retning til fuld effekt i den anden. Der er målt lidt højere indre modstand på det nyeste sæt cellestakke. (Energi 10)

Key figures

Periode:
2004 - 2009
Bevillingsår:
2003
Egen finansiering:
0,36 mio.
Støttebeløb:
2,13 mio.
Støtteprocent:
121 %
Projektbudget:
1,77 mio.

Kategori

Oprindelig title
Karakterisering af vanadium redox-flow batterier
Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
6555

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Bindner, Henrik
Adresse
Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi (Risø DTU). Afdelingen for Vindenergi
Frederiksborgvej 399, Bygning 118
DK-4000 Roskilde
www.risoe.dtu.dk
Bindner, Henrik , 46775050, hwbi@risoe.dtu.dk
Øvr. Partnere: PA Energy A/S; OI-Electric A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk