Køleanlæg med udnyttelse af temperaturglid

Indsprøjtning af flydende kølemiddel under kompressionen vil muligvis gøre det muligt at lave køleanlæg der kan udnytte temperaturglid. Kølemidlet opsuger løbende den komprimerede gas, hvorved kompressionsarbejdet bliver mindre, og endvidere er der ingen overhedning af gassen. Der udføres forsøg med væskeindsprøjtning i én kompressortype for proof of concept.
En varmepumpe, der kan udnytte disse temperaturforskelle, vil have en bedre COP end konventionelle varmepumper, med en elbesparelse til følge.
Projektbeskrivelse

I praksis har mange processer temperaturglid under opvarmningen eller nedkølingen. Den maksimale COP, der beskriver dette, kaldes Lorenz COP, og denne kan være væsentligt højere end Carnot´s COP. Med en forbedret COP får varmepumper lettere ved at konkurrere med andre former for opvarmning. Lorenz´ COP kan formentligt tilnærmes ved at indsprøjte kølemiddel direkte under kompressionsfasen.

Denne teknologi har følgende fordele i forhold til konventionelle anlæg: - Ideel kompression uden overhedning. - Gassen opsuges løbende under kompressionen, dvs. mindre kompressionsarbejde. - Ud af kompressoren kommer kølemiddelvæske ved den ønskede fremløbstemperatur. I konventionelle anlæg er kondenseringstemperaturen oftest noget over den ønskede fremløbstemperatur, til skade for COP.

I projektet indkøber vi en udvalgt kompressortype, der modificeres for håndtering af en stor mængde indsprøjtet væske. Kompressoren indgår i en forsøgsopstilling med en konventionel fordamper.

DTU skal stå for beregninger vedr. modificeringer af den anvendte kompressor.

Efter ombygningen testes COP i en dertil opbygget forsøgsopstilling hos Teknologisk Institut.

Resultater

I mange køle- og opvarmningsprocesser sker et temperaturglid undervejs, f.eks. opvarmes fjernvarmevand fra ca. 40 °C til ca. 70 °C på varmeværket. Andre processer nedkøles, f.eks. kølevand fra procesvirksomheder.

En varmepumpe, der kan udnytte disse temperaturforskelle, vil have en bedre COP end konventionelle varmepumper, med en elbesparelse til følge. I dette forsøg konstrueres en forsøgsopstilling for test af et nyt princip med kondensering og fordampning direkte i flydende kølemiddel.

Lorenz kredsproces er fulgt, og det er søgt at tilnærme alle delprocesser til denne for maks. COP. Der er udført ca. 40 kompressionsgennemløb under ideel drift, og i disse ses en COP på ca. 41-65 % af Lorenz COP ved de givne temperaturforhold.

Eksempel:

Ved en fordampertemperatur på 16 °C, en temperatur af væsken ind i kompressionskammeret på 37,1 °C og en temperatur af væsken ud af kompressoren på 61,1 °C, måles en COP på 5,8.

Lorenz COP ved disse temperaturer er 9,5, hvorfor vi her når 61 % af den teoretisk opnåelige COP.

Key figures

Periode:
2017 - 2019
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,15 mio.
Støttebeløb:
0,50 mio.
Støtteprocent:
77 %
Projektbudget:
0,65 mio.

Kategori

Oprindelig title
Køleanlæg med udnyttelse af temperaturglid
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 349-040

Deltagere

JoMa Tech MSR IvS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk