Kombineret dagslys og intelligent LED belysning - få dagslys ind i bygningerne

Ved at udnytte LED-teknologiens unikke farveegenskaber udvikles og demonstreres et nyt koncept for intelligent LED-belysning, der kan følge dagslysets rytme. Nye LED-lyssystemer kombineres med et nyt farvesensorsystem, der registrerer dagslysbidraget, og styringsstrategier optimeres gennem modelberegninger og test. (Energi 10)
Hovedresultatet af projektet er opbygningen af det nye intelligente og dynamiske LED belysningssystem til demonstrations og forskningsformål og en række omfattende brugertest er gennemført og analyseret .
Projektbeskrivelse

Ved at udnytte LED-teknologiens unikke farveegenskaber udvikles og demonstreres et nyt koncept for intelligent LED-belysning, der kan følge dagslysets rytme. Nye LED-lyssystemer kombineres med et nyt farvesensorsystem, der registrerer dagslysbidraget, og styringsstrategier optimeres gennem modelberegninger og test. (Energi 10)

Resultater

Hovedresultatet af projektet er opbygningen af det nye intelligente og dynamiske LED belysningssystem til demonstrations og forskningsformål og en række omfattende brugertest er gennemført, analyseret og vil blive publiceret ved CIE’s 100 års jubilæums konference ”Towards a new century of Light” i april, 2013. LED belysningssystemet er et fuldt system til kontorbelysning med loftsarmaturer og arbejdslamper, hvilket har gjort det muligt at skabe generel og arbejdsplads belysning i to kontorer med hver to arbejdspladser. Systemet er installeret i SBi’s daglyslaboratorium i sådanne to kontorrum. Alle lamper kan styres via et udviklet computerinterface og arbejdslamperne er yderligere manuelt styrbare for en bruger med to drejeknapper for hhv. farvetemperatur og lysstyrke. Det nye intelligente og dynamiske belysningssystem er baseret på farveblandings LED teknologi, og gør det muligt at styre lysets farvesammensætning, farvekoordinater og dermed den korrelerede farvetemperatur af lyset. Styringsmæssigt er systemet forprogrammeret til at kunne producere hvidt lys med en korreleret farvetemperatur fra 2700 K til 7000 K. Farvesammensætningen er optimeret ud fra ønske om en meget god farvegengivelse givet ved et generelt Ra‐indeks på 92‐97 over hele området. Systemet kan dæmpes 20‐100 %, uden væsentlig ændring af lyset farveegenskaber. Et mini‐spektrometer er kalibreret og indbygget i systemet og leverer løbende estimat af dagslysets lysstyrke og farvetemperatur, igennem måling af dagslysets farvesammensætning i det synlige område. Systemet benytter dagslysets egenskaber til at styre lyset fra LED belysningssystemet. Resultatet af brugertestene viser at den udviklede mulighed for automatisk regulering af lyset på arbejdsområdet efter dagslysets farvetemperatur vurderes at være lige så foretrukket og medføre lige så tilfredse brugere som et traditionelt lysanlæg med jævn belysning i rummet. Til gengæld viste brugerresultaterne at der både var energibesparelse at hente samt mere tilfredse brugere ved at give brugerne mulighed for selv at justere enten lysniveauer eller den korrelerede farvetemperatur på arbejdsområdet og reducere almenbelysningen i rummet. Projektet og dets resultater er blevet formidlet til en række forskellige interessenter igennem en række formidlingsaktiviteter som, foredrag ved workshop og kurser for studerende og industrien, møder med internationale samarbejdspartnere, og ved internationale konferencer om belysning.

Key figures

Periode:
2010 - 2013
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
1,05 mio.
Støttebeløb:
1,40 mio.
Støtteprocent:
57 %
Projektbudget:
2,45 mio.

Kategori

Oprindelig title
Kombineret dagslys og intelligent LED belysning - få dagslys ind i bygningerne
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 342-044

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej)
Rambøll
Energirådgiveren
Signify

Kontakt

Kontakperson
Dam-Hansen, Carsten
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Fotonik (DTU Fotonik)
Risø Campus, Frederiksborgvej 399
DK-4000 Roskilde
www.fotonik.dtu.dk
Dam-Hansen, Carsten , 46774513, cadh@fotonik.dtu.dk
Øvr. Partnere: Aalborg Universitet. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi); RAMBØLL Danmark; Energirådgiveren; Philips Lighting Danmark

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk