Livø - Further implementation of energy supply opt

Formålet med projektet er at gennemføre en fuld implementering af en off-grid VE løsning på Livø. Et tidligere projekt har - bl.a. baseret på mængden af lokale energiressourcer på øen fra landbruget og skoven - identificeret biogas, solceller og eventuelt også mindre vindmøller som relevante VE løsninger på øen.

Projektbeskrivelse

Naturstyrelsen har i 2011 gennemført projektet "Grøn Livø - et bæredygtigt kulturmiljø". En væsentlig del af projektet bestod i at undersøge, hvordan Livø, som ikke har noget elkabel til fastlandet, i videst muligt omfang kan blive forsynet med vedvarende energi.I forbindelse med projektet blev der i første omgang (Fase 1) peget på følgende energiløsninger til erstatning for den nuværende forsyningsform med dieselgeneratorer: 1) Renovering/udskfitning af fjernvarmenet og elektricitetsnet, 2) Etablering af solcelleanlæg samt evt. små vindmøller på havnen, 3) Etablering af biogasanlæg (gårdanlæg), 4) Eftergang af eksisterende træfyringskedel og 5) Udskiftning af dieselgeneratorer.I en senere fase (ikke en dle af denne ansøgning) er det tanken at gøre energiforsyningen endnu mere VE baseret, herunder også at se på muligheden i relation til færgetransporten til/fra øen samt den interne transport på øen og landbrugsmaskinerne.Projektet vil med udgangspunkt i Livø bidrage til at finde egnede VE løsninger for småøer og andre isolerede samfund, hvor det er en særlig udfordring at integrere vedvarende energi.

Resultater

Formålet med projektet var at gennemføre en detaljeret planlægning samt delvis implementering af en off-grid VE-løsning på Livø, som var blevet identificeret i et tidligere ”fase 1”, der havde identificeret biogas, solceller og eventuelt også mindre vindmøller som relevante VE-løsninger på øen.

Projektet (fase 2) har bidraget til viden om og praktisk erfaring med, hvordan små VE-teknologier baseret på lokale ressourcer kan sammensættes og styres til en stabil el- og varmeforsyning.
Der er i projektet etablereret en 25 kW hustandsvindmølle, 33 kW solceller, en elkedel på 67 kW, og en akkumuleringstank på 30m3. Derudover er der etableret ét batteri og to varmepumper, samt ikke mindst en overordnet styring, der automatisk balancerer produktionen, og sørger for at overskydende el udnyttes til produktion af varme via elkedel eller varmepumper eller lagres i batteriet.

Ovenstående VE-teknologierne dækker 45 % af el- og varmeforbruget mod 17 % ved projektets start og giver en besparelse i diesel-/olieforbruget på ca. 43 %, med tilsvarende reduktion i CO2-emissionen.
Resultaterne kan udbredes til andre småøer og andre isolerede samfund, hvor det er en særlig udfordring at integrere vedvarende energi.

Key figures

Periode:
2015 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
5,81 mio.
Støttebeløb:
4,93 mio.
Støtteprocent:
46 %
Projektbudget:
10,74 mio.

Deltagere

Naturstyrelsen (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Birgitte Palle
Adresse

Møldrupvej 26

9520 Skørping

+45 7254 3982

Email
binie@nst.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk