MEDLYS - Vandelektrolyse ved 200-400oC

Brint fremstillet ved elektrolyse er et pålideligt og rent lagringsmedie for energi. Imidlertid er dagens teknologier til elektrolyse ineffektive og dyre. MEDLYS vil udvikle og afprøve effektive, billige og holdbare elektrodematerialer uden ædelmetaller og nye fosfatbaserede elektrolytter til temperaturer over 200oC.
Projektbeskrivelse
Projektets formål er at udvikle højeffektive vandelektrolysatorer med arbejdstemperaturer på 200-400 deg. C, og med uorganiske protonledende materialer som elektrolyt. Ønsket om at finde nye elektrode materialer der ikke indeholder meget dyre ædelmetaller, som det kræves for polymerelektrolyt teknologien (PEM), forventes at blive opfyldt lettere ved disse temperaturer på grund af den forbedrede kinetik. Det er håbet, at det foreslåede koncept uden brug af ædlmetaller, eller med blot meget små mængder ædelmetaller, vil kunne opnå effektiviteter der er klart bedre end eksisterende industrielle alkaliske elektrolysatorer, og derved blive økonomisk attraktivt. Dette vil være et vigtigt skridt mod et gennembrud for hydrogenfremstilling ved elektrolyse ud fra vedvarende energi. De mest lovende protonledende materialer er baserede på phosphatforbindelser med tilsætning af bindere. Elektrolysecellerne må enten fødes med damp, eller alternativt arbejde under forhøjede tryk for at vandet holdes flydende. Temperatur-området giver mulighed for at anvende en kombination af forskellige materialetyper, både metaller, keramik og polymerer, dvs. både hårde materialer og bløde materialer til bl.a. pakninger. Det er håbet at dette vil give mulighed for udviklingen af en helt ny type elektrolyseteknologi, og en fremtidig udvikling af effktive og billige elektrolystorer med lang levetid.

Key figures

Periode:
2011 - 2015
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
2,88 mio.
Støttebeløb:
13,42 mio.
Støtteprocent:
82 %
Projektbudget:
16,30 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ENMI 10-093906

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 7.80 mio. 1.01 mio.
Syddansk Universitet 2.90 mio. 0.78 mio.
DANISH POWER SYSTEMS ApS 0.66 mio. 0.44 mio.
TANTALINE A/S 0.66 mio. 0.44 mio.
Technical University of Munich 1.40 mio. 0.20 mio.

Kontakt

Kontakperson
Janniksen Bjerrum, Niels
Adresse
Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Kemi (DTU Kemi)
Kemitorvet, Bygning 207
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.kemi.dtu.dk
Janniksen Bjerrum, Niels , 45252307, njb@kemi.dtu.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet. Center for Individual Nanoparticle Functionality (DTU CINF); Syddansk Universitet (SDU). Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi (KBM); Danish Power Systems ApS (DPS); Tantaline A/S; Technische Universität München (TUM). Fakultät für Chemie

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk