Metoder og anvisninger til energieffektiv komfortkøling

Formålet er at lave anvisninger på alternative kølemuligheder med lavt energiforbrug. Projektet omfatter teknologioversigt, designstrategier, anvendelsesvejledning og casebaserede energi- og totaløkonomivurderinger. Projektet vil skabe forøget værdi i eksisterende bygninger og nybyg i form af bedre indeklima opnået ved høj energieffektivitet.
Projektet har påvist, at de termiske kølemetoder har en berettigelse, idet de generelt er meget miljøvenlige, da de udleder meget lidt CO2 i forbindelse med køleprocessen, og endvidere har de en god økonomi, set over anlæggenes økonomiske levetid
Projektbeskrivelse

Øget fokus på termisk indeklima, produktivitet/indlæring, energiforbrug og miljø medfører behov for at køleløsninger, der balancerer disse parametre.

Tilgængelige metoder til reduktion af varmebelastningen er ofte øget ventilation, mekanisk køling og solafskærmning, men der findes også andre metoder, som kan komme på tale, og som samtidigt sikrer høj energieffektivitet.

Alternative kølesystemer med lavt energiforbrug er således en mulighed, der udnyttes for lidt, og som giver forøget komfort og forøgede frihedsgrader i design og brug af byggeriet. Køling er især relevant ved bygninger med stor intern belastning i form af høj brugertæthed  f.eks. i undervisning og på kontorarbejdspladser m.m. Ved arbejdspladser og i undervisning er opnåelse af en god komforttemperatur af stor betydning for produktiviteten og indlæring. Køling kan være med til at forhøje en bygnings brugsmæssige kvalitet, ved forbedring af bygningens robusthed over for øgede belastninger og ændret anvendelse.

Projektet vil indsamle, behandle og formidle viden om tilgængelige alternative kølemetoder med lavt energiforbrug og lav miljøbelastning. Projektet vil endvidere evaluere metodernes effektivitet og økonomi ved beregninger og prissætninger samt komme med anvisninger og designregler for god udførelse. Projektet skal via kortlægning af vidt forskellige teknologier skabe et sammenligningsgrundlag med anbefalinger til brug for byggebranchens rådgivere.

Resultater

Formålet med projektet har været at udbrede kendskabet til de alternative kølemetoder til komfortkøling, der findes på markedet i dag. Dette ved grundigt at beskrive funktion og virkemåde for kølemetoderne oq endvidere at komme med anvendelsesvejledninger og cases fra praksis. Kendskabet til de alternative kølemetoder er generelt meget lille hos bygherrer og rådgivere. Det fremgår af de tilbagemeldinger, der er modtaget fra producenter og rådgivere, som projektet har været i kontakt med.

 

Projektet har kortlagt en lang række alternative kommercielle kølemetoder, herunder nye former for passiv køling, frikøling med en række forskellige ressourcer, indirekte befugtningskøling i forskellige udformning, adsorptions- og absorptionskøling drevet af vedvarende energi og soldrevet affugtnings-/befugtningskøling. Da traditionel kompressorkøling normalt vil være referencen i forhold til de alternative metoder, er kompressorkøling derfor beskrevet med hensyn til virkemåde og funktion. Rapporten indeholder derved et samlet katalog over metoder til komfortkøling. Det er således muligt at sammenligne traditionel køling og alternative kølemetoder i forhold til funktion, muligheder for indbygning i anlæg, miljøbelastning, mv.

 

Projektet har påvist, at de termiske kølemetoder har en berettigelse, idet de generelt er meget miljøvenlige, da de udleder meget lidt CO2 i forbindelse med køleprocessen, og endvidere har de en god økonomi, set over anlæggenes økonomiske levetid.

Key figures

Periode:
2015 - 2017
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
0,16 mio.
Støttebeløb:
0,39 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
0,55 mio.

Kategori

Oprindelig title
Metoder og anvisninger til energieffektiv komfortkøling
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 347-041

Deltagere

Ekolab ApS (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk