Minimering af CO2-aftryk ved intelligent styring af fleksibelt elforbrug

Projektet vil demonstrere intelligent styring af fleksibelt elforbrug i Navitas, som er en større kontorbygning.
Demonstration og udvikling af prognosemodeller viser at fleksibelt elforbrug med fordel kan optimeres efter CO2-udledningen og spotprisen på strøm. 
Projektbeskrivelse

Optimeringen af elforbruget sker på baggrund af prognoser for forbrug, egenproduceret strøm fra solcelleanlæg samt CO2-intensiteten i elnettet.

Ento Labs’ digitale platform kan i dag kortlægge og lave prognoser på forbrug, egenproduktion og mængden af vedvarende energi i elnettet.

Dette projekt indebærer dermed en udvidelse af systemet til udregning af den mindst mulige CO2-udledning samt styring af de fleksible ressourcer, så der opnås et energieffektivt og fleksibelt elforbrug i erhvervsbygninger.

Resultater

Planlægning af fleksibelt elforbrug er et vigtigt redskab for at mindske CO2-udledningen i elforbruget og integrere stigende mængder vedvarende energi i elsystemet. Resultatet af dette ELFORSK-projekt giver en bedre forståelse for de potentielle besparelser af kulstofemissioner og økonomiske gevinster forbundet med planlægning af fleksibelt elforbrug. 

I projektet er der udviklet to avancerede prognosemodeller for CO2-intensiteten i elforbruget, som styringsredskab til det fleksible elforbrug. I projektet optimeres driften af Ento Labs egne servere, ved at flytte server ‘jobs’ til tidspunkter hvor strømmen er grønnest. I vores analyse viser vi at besparelsespotentialet afhænger af forbrugets fleksibilitet og varighed.

For et ugentligt job, med en to dages fleksibilitet og en varighed på seks timer, ses en 23 % CO2-besparelse, sammenlignet med at forbruge strømmen på et tilfældigt tidspunkt. Vores analyse viser desuden, at der med fordel både kan optimeres efter CO2-udledningen og spotprisen for strøm. Det er muligt at vægte de to parametre efter den ønskede effekt. 

Baseret på Ento Labs 8-dages prognose for kulstofintensitet, er der udviklet en web-API til planlægning af fleksibelt elforbrug. Denne API giver brugeren mulighed for at drage fordel af vores prognose og planlægge enhver form for fleksibel elforbrug - resultatet er altså ikke blot til optimering af serverdrift. API'en er fuldt funktionsdygtig og bruges i øjeblikket internt i Ento Labs. API’et er også tilgængeligt for interesserede parter der ønsker øget integration af vedvarende energi, eller optimal planlægning af forbrug ud fra pris eller CO2-udledning. 

Timebestemte eldistributionsafgifter eller CO2-afgifter på strøm øger forretningspotentialet i intelligent planlægning af fleksibelt forbrug. Dette er især vigtigt for private forbrugere i Danmark, hvor skatter og afgifter udgør cirka to tredjedele af elprisen. I takt med øget elektrificering af transport- og varmesektoren, vil intelligent styring af denne type forbrug formentligt blive et modent forretningsområde. 

Overgangen til 100 % vedvarende elektricitet i det sammenkoblede europæiske net kræver en kombination af transmissionsudvidelse, forskellige energilagringsteknologier og fleksibilitet.

Dette demonstrationsprojekt har vist, hvordan man automatisk kan udnytte fleksibiliteten i elforbruget i Danmark, med minimale kapitalomkostninger for slutbrugeren, hvis ressourcen kan integreres via API. Ento Labs-platformen dækker allerede de europæiske elmarkeder. 

Styrken består i at forstå slutbrugerens elforbrug og dermed potentialet i at aktivere fleksible ressourcer hos den enkelte forbruger. På sigt kan denne skalerbare metode også bruges i et systemperspektiv, når det samlede europæiske marked skal inkorporere en større andel vedvarende energi. 

Key figures

Periode:
2019 - 2020
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,22 mio.
Støttebeløb:
0,22 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
0,43 mio.

Kategori

Oprindelig title
Minimering af CO2-aftryk ved intelligent styring af fleksibelt elforbrug
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
ELFORSK 351-054

Deltagere

Ento Labs ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
INCUBA A/S
Ejerforeningen Navitas

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk