Nedbrydning af højt ammoniak-holdigt affald

Institut for Vand og Miljøteknologi (DTU Miljø)
En af de væsentligste årsager til ubalance i danske biogasanlæg er den høje ammoniak-belastning. Ammoniak hæmmer primært acetatfobrugende methanogener. Der findes imidlertid en anden vej, acetat-oxidationsvej, som er mindre sensitiv for ammoniak. Vil vi udvikle en helt ny metode til at undgå ammoniak-hæmning ved anvendelse af acetatoxidation.
Projektbeskrivelse

Fuldskala biogasanlæg mister typisk omkring 30 procent af deres gasproduktion på grund af for høje koncentrationer af ammoniak, men ved at øge mængden af særlige bakteriekulturer kan gasproduktionen stabiliseres på et højt niveau.

En af de væsentligste årsager til ubalance i danske biogasanlæg er den høje koncentration af ammoniak, der omdannes til ammonium ved opløsning i gylle. Ammoniak hæmmer de metandannende bakterier – primært de bakterier, der forbruger acetat (eddikesyre).

De indsamlede data i projektet viser, at ammoniakkoncentrationen er den vigtigste faktor, der påvirker biogasprocessen, og det anslås, at fuldskala biogasanlæg mister omkring 30 procent af deres gasproduktion på grund af for høje koncentrationer af ammoniak.

I projektet er det lykkedes at identificere specifikke grupper af metandannende bakterier, der er tolerante over for høje koncentrationer af ammoniak. Ved at øge mængden af disse bakterier i reaktorer, der var hæmmet af høje ammoniumkoncentrationer, lykkedes det at øge gasproduktionen med mere end 30 procent. Projektets resultater åbner således mulighed for at sikre en effektiv udrådning af biomasser med et højt ammoniumindhold ved at fremme særlige bakteriekulturer i reaktoren.

Key figures

Periode:
2010 - 2012
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
0,41 mio.
Støttebeløb:
2,04 mio.
Støtteprocent:
83 %
Projektbudget:
2,45 mio.

Kategori

Oprindelig title
Nedbrydning af højt ammoniak-holdigt affald
Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
10537

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.04 mio. 0.41 mio.

Kontakt

Kontakperson
Karakashev, Dimitar
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet
Bygningstorvet, Bygning 113
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.env.dtu.dk
Tlf. 45251446
 

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk