NetVind

Anvendelse af vindkraft regulering til forbedring af drift i distributionsnettet. Projekt har til formål at udnytte de tilsluttede landbaserede vindmøllers reguleringsmuligheder til at opnå optimal udbytte af den grønne omstilling i Danmark. Projektet vil analysere og demonstrere, hvilke tekniske og økonomiske potentialer, der findes.

Projektbeskrivelse

Formålet er at udnytte de tilsluttede vindmøllers reguleringsmuligheder til at opnå optimal drift af elforsyningsnettet under hensyntagen til den overordnede systemstabilitet. Dette opnås ved:
• At digitalisere kommunikationen mellem vindkraftværket og netselskabets driftovervågningssystem i henhold til IEC 61850.
• At optimere netselskabets nettab og sikre overholdelse af krav til udveksling af reaktiveffekt med transmissionsnettet. 
• At udnytte det eksisterende net optimalt og sikre grøn omstilling på en samfundsøkonomisk optimal måde ved at regulere fremfor at forstærke nettet. 
• At udforske hvilken forretningsmodel der kan bringes i anvendelse.
• At afprøve IT-sikkerhedsinfrastrukturen i forbindelse med datakommunikation i henhold til IEC 62351.
• At opbygge know-how i forbindelse med modellering af tilstanden i MV nettet
• At bidrage til at højne og kvalificere kvaliteten i de kommende tekniske forskrifter, som skal binde de politiske, tekniske og økonomiske interesser sammen. 
Projektet søger at opnå effektiv integration af vedvarende energi under hensyntagen til den overordnede systemsikkerhed ved også at optimere selve transmissionen af vindmøllestrømme op ad i systemet, således unødvendige tab som følge af det nye produktions-/forbrugsscenarie minimeres og optimeres vha. allerede installeret effektelektronik i vindmøllens inverter.

Resultater

Formålet var at udnytte de tilsluttede vindmøllers reguleringsmuligheder til at opnå optimal drift af elforsynings-nettet under hensyntagen til den overordnede systemstabilitet. Projektet ville opnå en effektiv integration af VE ved at:

  • Digitalisere kommunikationen mellem vindkraftværket og netselskabets driftovervågningssystem.
  • Optimere nettab og sikre overholdelse af krav til udveksling af reaktiveffekt med transmissionsnettet.
  • Udnytte det eksisterende net optimalt og sikre grøn omstilling ved at regulere fremfor at forstærke nettet.
  • Udforske hvilken forretningsmodel der kan bringes i anvendelse.
  • Afprøve it-sikkerhedsinfrastrukturen i forbindelse med datakommunikation.
  • Opbygge knowhow i forbindelse med modellering af tilstanden i MV-nettet.
  • Bidrage til at højne kvaliteten i kommende tekniske forskrifter.

Projektet fik opbygget knowhow, udforsket forretningsmodeller og undersøgt optimering af nettab, men da det viste sig bl.a. at der ikke var nok økonomisk potentiale i at minimere nettabet i de specifikke cases, og kommunikationen mellem driftovervågningssystemer ikke kunne lykkes tilfredsstillende, blev projektet stoppet.

Tabene var generelt lave i det udvalgte 60 kV netområde og selvom forfining af beregningerne har øget net-tabsreduktionen til 6 % bliver businesscasen ikke bæredygtig. Det er dog identificeret at kontrol af vindparker kan bruges til andre systemtekniske ydelser, specielt MVAr-regulering (reaktiv effekt) mellem TSO og DSO. Selvom der ikke er en økonomisk værdi af denne MVAr-kontrol lige nu, forventes det at komme i fremtiden og ses i vores nabolande. At kombinere nettabsoptimering og MVAr-regulering kan i fremtiden måske få forretningsmodellen til at flyve.

Key figures

Periode:
2016 - 2018
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
1,79 mio.
Støttebeløb:
1,70 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
3,49 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64018-0024

Dokumenter

Deltagere

Eniig Forsyning A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk