North Sea Energy Hub Forundersøgelse

Projektet samler eksperter fra universitetsverdenen og industrien for at evaluere potentialet ved en cirka 30 GW Wind Power Hub i Nordsøen. Dette vil danne grundlag for etablering af et nationalt konsortium herunder de vigtigste industrielle interessenter og indledning af en stor dansk teknologiudviklingsaktivitet.

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at foretage en indledende undersøgelse af potentialet ved en cirka 30 GW Wind Power Hub i Nordsøen. Det såkaldte hub og spoke koncept er baseret på offshore hubs (evt. i form af fysiske kunstige øer), som kan lede til omkostningseffektiv tilslutning af store mængder vindkraft kombineret med udlandsforbindelser.


Projektet samler eksperter fra universitetsverdenen og industrien for at evaluere de teknologiske udfordringer og potentielle løsninger, samt for at identificere behovet for teknisk innovation inden for området. Projektet fokuserer på aspekter vedrørende offshore net-topologi, integrerede energiløsninger med power-to-gas og operative fordele for tilknyttet el-systemer.


Projektets resultat vil være en forsknings- og udviklingsplan. Projektet er en forundersøgelse, som indeholder forberedelsen på en større national udviklingsindsats, og vil blive realiseret i samme stil som EnergyLab Nordhavn projektet (EUDP file no.: 64013-0557 & 64014-0555), der har vist sig at være succesfuldt. En af de endelige resultater af projektet vil være et teknologisk R&D program, samt et større projektforslag for yderligere R&D fra en etableret sammenslutning af identificerede nøgleinteressenter, hvilket vil blive indsendt til EUDP ved projektets slutning (forår 2020).


Baseret på den nuværende udvikling inden for havvindmøller og deres operative udgifter, estimerer DTU og DI Energi et markedspotential for 30 GW vindkraft til 70 milliarder danske kroner om året. Til sammenligning svarer det til 82% af den danske eksport af energiteknologi i 2017.

Resultater

Nogle af de vigtigste resultater vedr. en energi-hub i Nordsøen er, at:

  • Elpriserne falder i 2030, og at en energi-hub i Nordsøen fører til øget eksport
  • Havvindkapacitet over 13 GW kræver enten Power-to-X eller forstærkning af de nationale net.
  • 20 GW-NSEH kombineret med 8 GW Power-to-X-anlæg kan erstatte 50 % af naturgasforbruget i Danmark.
  • Alkalisk elektrolyse er den mest omkostningseffektive løsning i forbindelse med en vindhub.
  • Et offshore brinthub er den mest omkostningseffektive løsning, når mere end 50 % af den producerede elektricitet omdannes til brint.
  • Elektrolyse på land er den mest omkostningseffektive løsning, når mindre end 50 % af vindkraften omdannes til brint, dvs. anlæg der bruges til peak shaving.
  • Elektrolyse inde i turbinen har tydelige fordele, såsom at eliminere behovet for at installere store anlæg. Imidlertid skal teknologiske barrierer løses. 
  • Det er billigere at organisere offshore vindkraftanlæg i hubs end at forbinde hvert anlæg direkte til kysten (for hubstørrelser fra 3 GW - 15 GW).
  • Omkostningseffektive hubstørrelser er mellem 3 GW og 13 GW, hvor den optimale hubstørrelse er 9 GW (med 66 kV som standardspænding).
  • Hvis industrien anvender 132 kV, kan hubstørrelser over 15 GW blive omkostningseffektive.
  • At bevæge sig væk fra standardfrekvensen på 50 Hz har begrænsede fordele.

Key figures

Periode:
2019 - 2020
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
0,79 mio.
Støttebeløb:
1,39 mio.
Støtteprocent:
64 %
Projektbudget:
2,18 mio.

Kategori

Oprindelig title
North Sea Energy Hub Forundersøgelse
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0584

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.39 mio. 0.16 mio.
Energinet 0.48 mio.
Dansk Industri 0.16 mio.

Kontakt

Kontakperson
Jacob Østergaard, Spyros Chatzivasileiadis, (co-leader)
Adresse

Anker Engelunds Vej 1,
Bygning 101A,
2800 Kgs. Lyngby
Tlf.: 45 25 25 25

Email
dtu@dtu.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk