Nye materialer til hydrogen opbevaring

Dette projekt har opbygget eksperimentelt udstyr og ekspertise inden for syntese af nye letvægtshydrider til hydrogenopbevaring.
Projektbeskrivelse
I løbet af de seneste få år er interessen for udvikling af et nyt 'energisystem' baseret på vedvarende energi og hydrogen som energibærer vokset voldsomt. Det skyldes politiske interesser, idet man gerne vil være mere uafhængig af olieproducerende lande, samt svindende reserver af let tilgængelig råolie. Det skyldes også miljøhensyn, idet man gerne vil mindske den menneskeskabte produktion af drivhusgassen carbondioxid. Der er dog et meget alvorligt problem: vedvarende energi er ikke konstant i tid. Solenergi er ikke tilgængelig om natten, og vindenergi kan kun udnyttes, når det blæser. En effektiv energiopbevaring er derfor nødvendig, og det er her hydrogen kommer ind i billedet. Ideen er at fremstille hydrogen fra vedvarende energi, som så kan udnyttes til opvarmning af huse, som brændstof i biler osv. Et hydrogen-samfund har derfor 3 elementer: a) produktion af hydrogen fra vedvarende energi, b) opbevaring af hydrogen og c) udnyttelse af hydrogen som energibærer i fx. brændselsceller. Punkt a og c er kendt teknologi, der er ved at blive sat i egentlig produktion. Det store problem er punkt b; man mangler endnu en kompakt, sikker og økonomisk rentabel måde at opbevare hydrogen på, særligt til transportsektoren. I dette projekt fremstilles nye materialer og deres reaktion med hydrogen undersøges. Vi håber at kunne definere en helt ny type materialer til hydrogenopbevaring
Resultater

Det er for første gang vist, at borhydrider og chlorider kan danne faste opløsninger. En række nye metal borhydrider og alanater er blevet beskrevet mht. struktur, fysiske og kemiske egenskaber. Det har ført til en dybere forståelser af denne vigtige klasse af letvægts metal hydrider. Den nye viden gør det nemmere at designe nye materialer med forbedrede egenskaber, fx. lavere hydrogenafgivelsestemperatur. Dette har dannet grundlag for et EU-forskningsprojekt og at iNANO er leder af en arbejdspakke i konsortiet.

Key figures

Periode:
2006 - 2010
Bevillingsår:
2005
Egen finansiering:
3,07 mio.
Støttebeløb:
2,50 mio.
Støtteprocent:
45 %
Projektbudget:
5,57 mio.

Kategori

Oprindelig title
Nye materialer til hydrogen opbevaring
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
ENMI 2104-05-0064

Deltagere

Aarhus Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Besenbacher, Flemming (prof.)
Adresse
Aarhus Universitet. Center for Interdisciplinær Nanoteknologi (AU iNANO)
Ny Munkegade 0520
8000 Århus C
www.inano.au.dk
Besenbacher, Flemming (prof.), 89423604, fbe@inano.au.dk
Øvr. Partnere:

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk