Nye teknologier til højeffektive motorsystemer i fremstillingsindustrien

Energieffektivisering og ventilation

Projektet vil fokusere på synkronreluktans motorer, og frekvensomformerne, der vil øge motorsystemernes effektivitet. Teknologierne demonstreres i tre fremstillingsvirksomheder.

Projektbeskrivelse

I fremstillingsindustrien er der et samlet besparelsespotentiale på knap 20% ved mere optimal drift og anvendelse af ny motorteknologi.

I de syv største brancher i fremstillingsindustrien går ca. 70% af elforbruget til elektriske motor-systemer. Besparelsespotentialet er opgjort til knap 20%1. Fra den 1. juli 2021 er der skærpede Ecodesign krav til elmotorer mellem 0,12 kW og 1000 kW. Næste generation af teknologi til motorsystemer er på vej, der er baseret på PM-teknologi eller synkronreluktans. Sidstnævnte bruger modsat permanent magnet-motorerne (PM) ikke sjældne jordarter, som der generelt er rift om.

For frekvensomformerne og på effektelektroniksiden er det særligt WBG-teknologien, der fokuseres på. WBG teknologien kan give op til 70% besparelse af tabet i frekvensomformere. Derudover ligger de store besparelser i at sammensætte motorsystemerne så de passer til applikationerne, dvs. den driftstid, de laster og de transmissionstab, som motorsystemerne er udsat for.

Det er projektets formål at identificere forskelligartede applikationer med sparepotentiale, hvor de nye teknologier har en særlig positiv indflydelse, og sammensætte optimale motorsystempakker der testes, således at teknologierne hurtigt kan få udbredelse på markedet.

Desuden udvikles en tilpasset softwareløsning, der tilpasser sig applikationen baseret på kendte tabsmodeller fra eksempelvis ”Den store blå om Systemoptimering”.

Projektets vil analysere besparelsespotentiale og business cases sammenlignet med et business-as-usual scenarium, hvor der udelukkende anvendes standard teknologi. Teknologierne, der testes og demonstreres, udvælges i samarbejde med Danfoss samt yderligere tre fremstillingsvirksomheder.

Projektet afsluttes december 2023.

Key figures

Periode:
2021 - 2023
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
2,05 mio.
Støttebeløb:
1,31 mio.
Støtteprocent:
39 %
Projektbudget:
3,36 mio.

Kategori

Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
353-033

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DANFOSS POWER ELECTRONICS A/S
Hydraulico A/S
NB Ventilation A/S
System TM A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk