Offshore vind sugebøtte på industriel skala

Offshore Technology

At udvikle et modulært sugebøtte-design (del af fundamentet til offshore møller), egnet til industriens massefremstilling.

Projektbeskrivelse

Omkostningers til fundamenter for offshore vindmøller, herunder produktion og installation udgør 20-30% af de samlede omkostninger ved etablering af en offshore vindmøllepark. Reduktion af omkostninger til fundamenter er et centralt element i bestræbelsen på at nedbringe de samlede omkostninger, Levelized Cost of Energy (LCoE), for offshore vind. Sugebøtter er en af de mest lovende fundaments teknologier i branchen.

Projektet har til hensigt at udvikle et design for en modulær sugebøtte der kan anvendes til forskellige offshore vindmøller fundamentet, heriblandt Siemens Jacket koncept og Universal Foundation´s Monobucket.
Målene er: 1) At fremstille en modulær sugebøtte hvor modulerne kan fremstilles på en eksisterende industriel produktionsfacilitet; 2) Demonstrere installationsevne og kapaciteter af design laboratorie miljø; 3) Producere sugebøtte-elementer på eksisterende anlæg; 4) Demonstration af samleprocessen af en fuldskala bøtte.  

Resultater

Projektet har til hensigt at udvikle et design for en modulær sugebøtte, der kan anvendes til forskellige offshore vindmølle fundamenter. Målene er:

  1. At fremstille en modulær sugebøtte, hvor modulerne kan fremstilles på en eksisterende industriel produktionsfacilitet
  2. Demonstrere installationsevne og kapaciteter af design i laboratoriemiljø
  3. Producere sugebøtte-elementer på eksisterende anlæg
  4. Demonstration af samleprocessen af en fuldskala sugebøtte

I den første del af projektet blev designet til den modulære bøtte optimeret for at reducere skørtetykkelsen og øge foldningsstyrken for at modstå modstanden i havbunden under installation. Det optimerede design resulterede i en tykkelsesreduktion fra 40-50 mm til kun 16 mm. Designet inkluderede 16 skørtesegmenter med flere foldning per segment, 8 vertikale afstiv-ninger og installation af skyllepaneler i bunden. Totalt set, var det muligt at reducere vægten af den nye bøtte med 25 ton, sammenlignet med referencebøtten.

Efter designoptimeringen blev en 1x1 meter prototype produceret. Produktionen og samlingen af bøtten svarede til fuldskalaforhold for at verificere konceptet. Prototypen blev testet i Aalborg Universitets laboratoriefaciliteter med generering af data, der er speciel relevant for test-installationen af fuldskalabøtten.En vigtig del af projektet var muligheden for at producere bøttekomponenterne ved brug af eksisterende, lokale faciliteter. Alle komponenterne, herunder låg, cylinder og skørtesegmenterne blev produceret af en lokal smedevirksomhed og desuden transporteret og samlet lokalt. Baseret på omfattende omkostningsberegninger, blev prisen på den nye bøtte sammenlignet mht. samleprocesser, materialer, forsyningskæden og logistik. Resultaterne viste at prisen kunne reduceres ved at bruge færre foldninger og ved at bruge bolte i stedet for at svejse. Som et resultat af sammenligningen, kunne prisen for den modulære bøtte reduceres fra EUR 238.000 (referencebøtte) til EUR 160.000 på masseproduktionsniveau.

Key figures

Periode:
2016 - 2018
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
5,21 mio.
Støttebeløb:
9,96 mio.
Støtteprocent:
66 %
Projektbudget:
15,17 mio.

Kategori

Oprindelig title
Offshore vind sugebøtte på industriel skala
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64015-0625

Dokumenter

Deltagere

SIEMENS WIND POWER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
SIEMENS WIND POWER A/S 1.18 mio. 1.77 mio.
IB ANDRESEN INDUSTRI A/S 0.44 mio. 0.66 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 6.12 mio. 1.08 mio.
UNIVERSAL FOUNDATION A/S 1.00 mio. 1.49 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.23 mio. 0.22 mio.

Kontakt

Kontakperson
Finn Madsen
Adresse

Borupvej 16, 7330 Brande

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk