Offshore vind Sugebøtte på Industriel Skala – Part 2 Testinstallation

Målet med dette projekt er at udføre en testinstallation af en fuldskala prototype af en sugebøtte til jacket-fundamenter til vindmøller. Installationen bliver udført i et offshore område nær Frederikshavn i det nordlige Danmark – i forskellige jordbundstyper over 10 nedsugninger.

Projektbeskrivelse

Projektet er en fortsættelse af EUDP-projektet “Offshore Vind Sugebøtte på Industriel Skala”, hvor målet er at udvikle et modulært sugebøttedesign for forskellige typer af offshore vindmøllefundamenter, som f.eks. Siemens’ Gravity Jacket-koncept og Universal Foundation’s Monobucket.

I dette projekt vil den producerede fuldskala sugebøtte fra det tidligere projekt blive testet på dertil indrettede testfaciliteter ved Frederikshavn i Nordjylland, da installation af strukturer med denne geometri og innovationer fra det tidligere projekt aldrig har fundet sted. Derudover vil sugebøtten blive testet i forskellige typer havbund.

Målsætningen er at:
1) Gennemføre forudgående undersøgelser
2) Forberede sugebøtten til testinstallation
3) Demonstrere testinstallation i forskellige typer af havbund
4) Analyse og validere data

Omkostninger til fundamenter for offshore vindmøller, herunder produktion og installation udgør 20-30% af de samlede omkostninger ved etablering af en offshore vindmøllepark. Reduktion af omkostninger til fundamenter er et centralt element i bestræbelserne på at nedbringe de samlende omkostninger, Levelized Cost of Energy (LCoE), for offshore vind. Sugebøtter er en af de mest lovende forankringsteknologier i offshorebranchen.

Det overordnede mål der motiverer dette projekt, er at reducere LCoE fra offshore vind som et skridt på vejen mod at opnå konkurrencedygtighed på pris overfor andre energikilder.

Resultater

Projektet er en fortsættelse af EUDP-projektet ”Offshore Vind Sugebøtte på Industriel Skala”, og formålet var test og demonstration af en modulært designet, fuldskala havvindmøllefundamentstype, en såkaldt sugebøtte, som skulle kunne produceres på eksisterende fabrikker. Målsætningen var at forberede sugebøtten til testinstallation og at demonstrere installation i forskellige typer havbund. Det overordnede sigte var at bidrage til reduktion af LCoE for havvindkraft gennem reducerede CAPEX og installationsomkostninger. Den producerede sugebøtte i fuld skala blev installeret i havbunden i Kattegat 11 gange. Projektet har udarbejdet en analyse af resultaterne der viser, at designet er muligt til installation i forskellige havbundforhold, og at designet muliggør en forøgelse af diameteren.
Projektet har alt i alt vist, at den modulære sugebøtte vil kunne bidrage til en billigere produktion af fundamenter, billigere transport og en mere effektiv og simplificeret logistik omkring samling af bøttestrukturen på kajen. Dette vil på sigt betyde reduceret pris på grøn strøm fra havvindmøller. Resultaterne fra projektet skal anvendes til videreudvikling af teknologien før den endelige prototype kan anvendes i en demonstrationstest sammen med jacket-struktur og en vindmølle og senere gøres kommerciel. I et andet EUDP-projekt, der også handler om sugebøtter og som involverer Universal Foundation, skete der en fejl under testinstallationen af sugebøtten i projektet. I forlængelse af dette er der sket en faldende interesse for sugebøttefundamenter ved flere slutkunder. Formidlingsvideo, der er udarbejdet under projektet:
https://universal-foundation.com/industrialising-a-game-changer/
https://vimeo.com/343447767

Key figures

Periode:
2018 - 2020
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
14,48 mio.
Støttebeløb:
14,42 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
28,89 mio.

Kategori

Oprindelig title
Offshore vind Sugebøtte på Industriel Skala – Part 2 Testinstallation
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64018-0066

Dokumenter

Deltagere

Siemens Gamesa Renewable Energy A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
UNIVERSAL FOUNDATION A/S 1.51 mio. 2.27 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 5.15 mio. 0.57 mio.
Fred. Olsen Windcarrier A/S 7.30 mio. 10.95 mio.

Kontakt

Kontakperson
Finn Madsen
Adresse

Borupvej 16,
7330 Brande
Tlf.: 99 42 22 22

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk