OP Vent - Energieffektiv ventilation på operationsstuer

Projektets sigte er at udvikle og demonstrere et nyt energieffektivt ventilationsprincip i forhold til energiforbrug og forekomst af kolonidannende enheder på operationsstuer og i operationsfelter, som et mål for rumluftens renhed.
Dette projekt undersøger hvorvidt brugen af laminar indblæsning (laminar air flow, LAF) på operationsstuer nedsætter infektionsrisikoen i forhold til konventionel ventilation (turbulent air flow, TAF), og hvilke muligheder der foreligger for energioptimering med udgangspunkt i driftsforholdene på Gentofte Hospital.
Projektbeskrivelse

Projektets sigte er at udvikle og demonstrere et nyt energieffektivt ventilationsprincip i forhold til energiforbrug og forekomst af kolonidannende enheder på operationsstuer og i operationsfelter, som et mål for rumluftens renhed. Konkret vil projektet udvikle nye ventilationsaggregater, komponenter til effektstyring og styringsstartegier for ventilationssystemer som differentieres i forhold til operationstype, lokalets driftsmønstrer og personalets organisering.

Resultater

Projektet undersøger hvorvidt brugen af laminar indblæsning (laminar air flow, LAF) på operationsstuer nedsætter infektionsrisikoen i forhold til konventionel ventilation (turbulent air flow, TAF), og hvilke muligheder der foreligger for energioptimering med udgangspunkt i driftsforholdene på Gentofte Hospital.

Under mock-up operationer med en patient-dukke undersøgte vi betydningen af ventilationssystemet på operationsstuen. Der blev gennemført i alt 2x 16 simulerede hoftealloplastik operationer på stuer med hhv. LAF og TAF ventilation. Halvdelen af forsøgene er endvidere foretaget med reduceret (50 %) friskluftskifte således at hvert set-up er foretaget med 8 gentagelser. Hvert af de 32 forsøg blev udført med samme opsætning af rengøring, udstyrsplacering, forsøgspersoner og bevægemønstre. Der blev under forsøgene foretaget måling af kimtal, partikler og sporgas, samt driftsmåling af energiforbrug.

På LAF stuen var alle målinger under anbefalede værdier uafhængig af om det blev kørt med 100 % eller 50 % friskluftmængde uden øgning af CFU tal ved 50 % reduktion. På TAF stuer var der ved væsentlig antal (4/16) operationer kritisk højt kimtal over anbefalet niveauer. Dette er vigtigt, da omkostninger til om-operationer, som følge af infektion under og efter hofte- og knæoperationer, ifølge Sundhedsstyrelsen beløber sig til 34-57 mio. kr. om året. Angående elforbruget til LAF stuerne var det muligt at reducere elforbruget med 41 % uden forøgelse af kim tallet, derudover skal det tilføjes at elforbrugs niveauet ved 50 % friskluftmængde på LAF stuen var under det elforbrug, der blev anvendt ved 100 % friskluftmængde på TAF stuerne. Dog skal det pointeres at alle forsøgende blev udført i november, december og januar måned.

Varme- og kølebehovet var yderst minimalt. Under forsøgende blev der foretaget logninger på såvel varme som køleforbrug, men der var ikke forbrug.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,21 mio.
Støttebeløb:
1,20 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
2,41 mio.

Kategori

Oprindelig title
OP Vent - Energieffektiv ventilation på operationsstuer
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 345-019

Deltagere

Lean Energy Cluster (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Lean Energy Cluster
Region Syddanmark
FOURNAIS ENERGI ApS
JRV A/S
Region Syddanmark

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk