Optimal spændingsregulering i mellemspændingsnettet

Øget decentraliseret produktion i det danske distributionsnet, fører til pres på kapaciteten i mellemspændingsnettet. Med intelligent styring af online tap-changere, der allerede sidder på de fleste 60/10 kV-transformerstationer i Denmark, kan man skabe en bedre udnyttelse af 10 kV-nettet og dermed udskyde investeringer.

Med elektrificeringen af transport og varme og mere distribueret elproduktion i distributionsnettet, vil der kunne opstå spændingsproblemer i elnettet. Med intelligent online styring af udstyr, der allerede sidder på transformerstationerne, kan man skabe en bedre udnyttelse af 10 kV-elnettet og dermed udskyde investeringer i elnetudbygning.

Projektbeskrivelse

Med den stigende mængde af decentral produktion i det danske net stiger presset på kapaciteten i distributionsnettet. Det kan afhjælpes ved enten at invisterer i netforstrækning eller øge overvågningen i nettet og lave en dynamisk regulering.

Projekt vil implementere decentrale systemer med overvågning, tilstand estimering og online styring af online tab-changeren i 60/10kV transformerstation til at minimere spændingsproblemerne i mellemspændingsnettet.

Det udviklet decentrale system skal kunne forudse spændingsprofilen over det tilhørende 10 kV-net og dermed styre online tap-changeren. Intelligent styring af online tap-changeren vil kunne øge kapaciteten i distributionsnettet og dermed udskyde de store investeringer, der forventes at komme med overgangen til decentral elproduktion. Projektet er unikt, idet det er eksisterende hardware, der bruges. Det gør, at man ikke behøver at lave store investeringer for at realisere ønsket om at udnytte mellemspændingsnettet optimalt.

RAH vil levere data fra deres smartmeters, hvilket vil blive brugt til at fastsætte indstillingen af tap-changeren på MV/LV transformerne. TUT vil udvikle en algoritme, der automatisk skal løse spændingsproblemer ved at operere tap-changeren på 60/10 kV-transformeren.

De udviklede algoritmer og koncepter vil blive demonstreret i RTDS lab af TUT og derefter demonstreret og implementeret i RAHs mellemspændingsnet. MR vil i løbet af projektet simplificere de udviklede koncepter og algoritmer således at de kan kommercielt bruges efter projektet hvis muligt.

Resultater

Projektets mål var at demonstrere et intelligent spændingsreguleringssystem, som kunne øge kapaciteten i elnettet, reducere tabene og forbedre spændingskvaliteten – og dermed udsætte mange dyre investeringer og forlænge levetiden for allerede eksisterende udstyr.

Projektet har udviklet og demonstreret et spændingsreguleringssystem, der har kontrolleret spændingen i et mellemspændingsnet*, og derpå bidraget til ”proof of concept” for styringsplatformen. Resultaterne fra demonstrationen indikerer, at spændingsniveauet og systemtabene i demonstrationsnettet er blevet noget forbedret. Der er ikke observeret negative effekter i forhold til implementeringen af systemet, dog er der observeret øget antal koblinger med viklingskobleren (hvilket kan indikere et problem eller en situation, der kræver opmærksomhed). Endvidere viste analyserne, at spændingsreguleringssystemet havde potentiale til at forbedre elnettets evne til at optage/aftage ny energiproduktion. Forudsat systemet kørte ved sin fulde kapacitet, havde det potentiale til at tredoble demonstrationsnettets kapacitet for vedvarende energiproduktion. *De udviklede algoritmer og koncepter blev demonstreret i laboratorie og derefter demonstreret og implementeret i RAH’s mellemspændingsnet.

Key figures

Periode:
2017 - 2023
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
2,23 mio.
Støttebeløb:
3,01 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
4,50 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64017-0029

Deltagere

Dansk Energi (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Dansk Energi 2.14 mio. 1.26 mio.
Tampere University of Technology 1.05 mio. 0.26 mio.
Maschinenfabrik Reinhausen GmbH 0.24 mio. 0.56 mio.
RAH 0.28 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Jørgen Spangsberg Christensen
Adresse

Vodroffsvej 59

1900 Frederiksberg C

35300400

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk