Optimering af hydrauliksystemer

Energieffektivisering & Ventilation, Energi & Klima
Der er betragtelige effektiviseringsmuligheder i hydrauliksystemer, der kan realiseres gennem behovstilpassede reguleringsmetoder og anvendelse af energieffektive komponenter. Erfaringer fra undersøgelser på området viser, at der i mange tilfælde kan realiseres et potentiale på op til ca. 50% set i forhold til konventionelle systemer.
Erfaringer fra undersøgelser på området viser, at der i mange tilfælde kan realiseres et potentiale på op til ca. 50% set i forhold til konventionelle systemer.
Projektbeskrivelse
 Der udvikles et koncept for optimering af hydrauliksystemer baseret på anvendelse af nyeste teknologi indenfor komponenter og regulering baseret på en behovsdrevet tilgang. Den behovsdrevne tilgang til systemoptimering og metoderne hertil inklusiv nødvendige registreringer anvendes i et optimeringsværktøj til energioptimering af eksisterende og design af nye hydrauliksystemer, der udvikles i projektet. Desuden dokumenteres metoderne i en vejledning baseret på en konkret metodisk tilgang illustreret med eksempler fra eksisterende hydraulikanlæg hos de deltagende virksomheder.

Projektet tager udgangspunkt i den del af værktøjet fra det igangværende projekt nr. 348-011 "Værktøj til systemoptimering", hvori der udarbejdes optimeringsrutiner for hydraulik. Der udvikles et nyt, selvstændigt værktøj til behovsoptimering af hydrauliksystemer baseret på nyeste viden om drift af hydraulikpumper, hydraulikvæsker, akkumulatorer, regulering etc.

I tilknytning til ovenstående udvikles en vejledning for design af energieffektive hydrauliksystemer da erfaringen, er at samspillet mellem kapaciteten af hydraulikpumpen, akkumuleringstanken samt reguleringen af hydrauliktrykket i forhold til de faktiske behov er essentiel i forhold til at sikre optimal, energieffektiv drift.

Hovedresultaterne af projektet er:

  • Optimeringsværktøj for hydrauliksystemer
  • Designvejledning for hydrauliksystemer
  • Udkast til en "lille blå" for hydraulik
  • Afrapportering inkl. kortlægning af potentialer fordelt på sektorer og teknologier

Samlet set sikres hydraulikbranchen, deres kunder samt rådgiverne ny viden til at realisere meget betragtelige energieffektiviseringer, hvor der tages udgangspunkt de faktiske behov for hydraulisk drift.

Resultater

Nærværende projekt har haft til formål at udvikle et koncept for behovsdrevet optimering af hydrauliksystemer, hvor der tages udgangspunkt de konkrete behov i de enkelte tilfælde. En væsentlig del af industriens elforbrug til elmotordrevne maskinsystemer anvendes til trykluft, køling og hydraulik, heraf anvendes godt 3% til hydrauliske systemer.

Erfaringer fra undersøgelser på området viser, at der i mange tilfælde kan realiseres et potentiale på op til ca. 50% set i forhold til konventionelle systemer.

Der er udviklet et koncept for optimering af hydrauliksystemer baseret på anvendelse af nyeste teknologi indenfor komponenter og regulering baseret på en behovsdrevet tilgang. Konceptet er indlejret i et computerbaseret værktøj, der på baggrund af registreringer af behovet i det enkelte tilfælde giver brugeren mulighed for og ideer til energioptimering.

Det udviklede værktøj og projektet som helhed vil blive præsenteret på EEMODS'19 konferencen, der afholdes i Tokyo i september 2019, såfremt det indsendte abstract accepteres. Værktøjet kan hentes på elforsk.dk/projektdatabase/optimering-hydrauliksystemer 

Der er desuden udviklet en designvejledning, der støtter virksomhederne og disses rådgivere når der skal projekteres nye hydrauliksystemer, så de er optimale i det enkelte tilfælde.

Endelig er der på baggrund af designvejledningen udarbejdet et udkast til en ”lille blå” om hydraulik, der forventes at indgå i ELFORSK’s serie af små blå bøger om energiforbrugende installationer, og mulighederne for effektivisering.

Key figures

Periode:
2017 - 2019
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
1,11 mio.
Støttebeløb:
1,38 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
2,48 mio.

Kategori

Oprindelig title
Optimering af hydrauliksystemer
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 349-016

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
NLMK Dansteel A/S
Bosch Rexroth A/S
SAINT-GOBAIN WEBER A/S
AURA Rådgivning A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk