Optimering af væskekoblede batterier - komponentudvikling og dimensioneringsværktøj

Energieffektivisering & Ventilation, Energi & Klima
Væskekoblede batterier er eneste mulige varmegenvindingsløsning i industrier, hvor lækage mellem indblæsning og udsugning skal undgås. Elforbruget til væskekoblede batterier i industrien er imidlertid højt sammenholdt med den samlede virkningsgrad for systemet. Formålet med projektet er at udvikle løsninger der sikrer højere virkningsgrad.
I projektet er der bl.a. udviklet et nyt dimensioneringsværktøj, der sætter de rådgivende ingeniører og ventilationsentreprenørerne i stand til at optimere anvendelsen af varmegenvinding generelt, herunder genvinding med væskekoblede batterier, ud fra energiforbrug og driftsøkonomi i den givne situation hos kunden.
Projektbeskrivelse

I projektet udvikles et nyt designgrundlag for systemløsninger med tilhørende dimensioneringsværktøj, der sikrer højere virkningsgrad for genvindingssystemer med væskekoblede batterier, - både i forhold til el- og varmeforbrug. Projektet udvikler samtidig nye mere energieffektive varmeflader, der udover at kunne anvendes i forbindelse med væskekoblede batterier vil kunne videreudvikles til anvendelse til slutopvarmningsflader. Der udvikles et nyt dimensioneringsværktøj, der sætter de rådgivende ingeniører og ventilationsentreprenørerne i stand til at optimere anvendelsen af varmegenvinding generelt, herunder væskekoblede batterier, ud fra energiforbrug og driftsøkonomi i den givne situation hos kunden, hvilket forudses at medføre at der fremadrettet etableres genvindingssystemer med langt højere effektivitet end det er tilfældet i dag. Det gælder både hvad angår varmegenvindingsgrad og minimering af tryktabet i genvindingen.

Projektet omfatter:

  • Forundersøgelse af, hvordan det eksisterende dimensioneringsgrundlag hos leverandørerne af ventilationsanlæg for væskekoblede batterier er fastlagt
  • Udvikling af dimensioneringsværktøj for varmegenvinding
Resultater

Nærværende projekt har haft til formål at undersøge mulighederne for at opnå højere systemvirkningsgrad for ventilationsanlæg med væskekoblede batterier, dvs. lavest mulig energiforbrug, samtidig med at de samlede årlige driftsomkostninger minimeres. I projektet er der bl.a. udviklet et nyt dimensioneringsværktøj, der sætter de rådgivende ingeniører og ventilationsentreprenørerne i stand til at optimere anvendelsen af varmegenvinding generelt, herunder genvinding med væskekoblede batterier, ud fra energiforbrug og driftsøkonomi i den givne situation hos kunden. Desuden er der udviklet nye designretningslinjerne for systemløsninger, der sikrer højere virkningsgrad for genvindingssystemer med væskekoblede batterier. Endvidere er der udviklet et værktøj til performancetest af væskekoblede batterier, der desuden kan anvendes ved optimering af såvel nye som eksisterende væskekoblede batterier. Endelig er der udviklet et styringskoncept for det væskekoblede batteri’s mellemkreds, der sikrer optimal systemvirkningsgrad under alle driftskonditioner. Resultaterne fra projektet er løbende formidlet til energirådgivere, ventilationsentreprenører og leverandører gennem artikler og deltagelse i kursusaktiviteter.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,23 mio.
Støttebeløb:
1,30 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
2,53 mio.

Kategori

Oprindelig title
Optimering af væskekoblede batterier - komponentudvikling og dimensioneringsværktøj
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 346-009

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut
HALDOR TOPSØE A/S
tt-coil as
JS VENTILATION A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk