PERFORM - Forbedring af geotermiske anlægs drift gennem fælles vidensopbygning og teknologiudvikling

Geokemisk afdeling

PERFORM-projektet har til formål at forbedre driften af geotermiske anlæg. Herunder: (i) at opnå forøget viden om mulige årsager til driftsproblemer på geotermiske anlæg, samt (ii) at erstatte dyre, konventionelle og ofte usikre løsninger på driftsproblemer med omkostningseffektive "next generation" teknologier.

Resultater

Formålet med projektet har været at forbedre driften af geotermiske anlæg. De vigtigste delmål var: (i) at opnå forøget forståelse for og viden om mulige årsager til driftsproblemer på geotermiske anlæg, samt (ii) at erstatte dyre, konventionelle og ofte usikre løsninger på driftsproblemer med omkostningseffektiv implementering af mere holdbare ”next-generation” teknologier.
Projektet har overordnet været delt i fire dele:
1. Opbygning af en database med det formål at skabe øget viden om sammenhænge mellem driftspro-blemer og de fysisk-kemiske processer, der foregår i geotermiske reservoirer og anlæg.
2. Beskrivelse af årsager til driftsproblemer på udvalgte geotermiske anlæg, bl.a. ved numerisk modelle-ring af termodynamiske processer.

3. Løsning og forebyggelse af driftsproblemer, bl.a. ved udvikling og demonstration af partikel- og kation-filtre og forsøg, som sikrer, at der ikke introduceres nye problemer i reservoiret med de nye teknologi-ske løsninger.
4. Formidling og udvikling af en ”best practice”-manual og en ”toolbox”, der kan bruges til operationel rådgivning med fokus på økonomisk optimering af geotermiske anlæg.


Resultaterne af projektet forventes at bidrage til øget geotermisk energiproduktion på verdensplan. Vidensdata-basen vil løbende blive opdateret med nye data og delt via projektets hjemmeside, hvor ”best practice”-manual og ”toolbox” også er tilgængelige. ”Toolboxen” er designet for at opnå mest mulig og billigst mulig energiproduk-tion, mens ”best practice”-manualen opstiller en række praktiske råd til at undgå scaling og korrosion under opstart og drift af geotermiske anlæg. Nye eksperimentelle data vil sammen med de numeriske modeller udviklet i projektet tjene som eksempler til brug ved fremtidig risikominimering i forbindelse med drift af geotermiske anlæg. De udviklede partikel- og H2S-filterteknologier er klar til implementering på geotermiske anlæg, mens filtre til fjernelse af kationer skal udvikles mere, før de er operationelle.


Som følge af resultaterne i projektet forventer både GEUS og Force Technology øget vækst og beskæftigelse.

Key figures

Periode:
2018 - 2021
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
1,38 mio.
Støttebeløb:
3,12 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
5,57 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0303

Deltagere

GEUS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
GEUS 2.63 mio. 0.39 mio.
Force Technology 0.49 mio. 0.98 mio.

Kontakt

Kontakperson
Claus Kjøller
Adresse

Øster Voldgade 10

1350 København K

38142000

Email
clkj@geus.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk