Pilot Hole - 1b

Geotermi er en grøn vedvarende energi kilde med potentialet til at ændre det nuværende sammensætning af energi. Projektet fokusere på hvordan geotermi kan integreres ind i fjernvarme systemet i Storkøbenhavn, og hvordan skala effekter påvirker den samlede forretningsmodel.
Geotermi kan blive en vigtig systemkomponent i fremtidens energiforsyning, og projektet har analyseret, evalueret og konkluderet på mulighederne for at implementere geotermi i den Storkøbenhavnske fjernvarmeforsyning. Projektet har på baggrund af resultaterne kunnet konkludere, at geotermi vil kunne fungere som systemkomponent ved at tænke geotermi på en industrialiseret og professionel måde.
Projektbeskrivelse
Vores mål er at etablere geotermi som grøn, selvstændig ressource som komplementerer sol, vind og biomasse i det store VE samspil. Vi vil udvikle de tekniske løsninger og en forretningsmodel for geotermi i samspil med varmepumper, og med perspektivering til energilagring. Dermed vil geotermi blive en reel grøn energiressource i Danmark - også som potentiel eksportsucces.


Geotermi har potentialet til at revolutionere det danske fjernvarmesystem, men har mødt utallige forhindringer af teknisk, organisatorisk og finansiel karakter som har fjernet momentum og hindret implementeringen af nye systemer.

Projektet 'pilot hole' skal udvikle skalerbare løsninger til gennemførelse af geotermi, samt skræddersy teknik og udstyr for at konsolidere projekterne og reducere risikoen. Forretningsmodellen som danner grundlag for projektet analyseres inkl. usikkerheds- & variansanalyser, samt hvilken effekt

Resultater

Geotermi skal for at opnå kritisk masse (set med mhb på enhedsomkostninger) for at kunne blive succesfuldt implementeret, udnytte skalaeffekter ved at bygge minimum 100MW via en række anlæg decentralt placeret på hver 10MW. Endvidere skal organisationen bag projektet være robust for at kunne håndtere projektering, boring, konstruktion samt indkøring af anlæggene.

Projektet har bidraget med at flytte geotermi frem til et punkt, hvorfra man kan træffe et informeret valg omkring implementering af geotermi i fjernvarmesystemet.

På baggrund af et omfattende analysearbejde af eksisterende data om den dybe undergrund er reservoirforhold og det geotermiske potentiale prognosticeret i to områder, der blev udpeget i det nordlige København. I projektet er der fokuseret på Gassum Formationen, og i begge områder vurderes formationens reservoiregenskaber som egnede til en geotermisk produktion. De mange geologiske data, analyser og estimater er dokumenteret i en GEUS rapport (Vosgerau et. al 2016), der vil blive offentlig tilgængelig via WebGIS-portalen

Dansk Fjernvarmes magasin ’Fjernvarme’ bragte en artikel i deres November 2016 udgave vedr. status på geotermi, set med udgangspunkt i EUDP projektet og en workshop afholdt ii Oktober samme år. Artiklen findes på Dansk Fjernvarmes hjemmeside (se side 42-44 her)

Afslutningsvis har projektet detaljeret vores viden omkring undergrunden under Storkøbenhavn, ikke mindst som forberedelse af fase 2, men også for bredt at analysere på hvilken viden fremtidig udvikling af geotermisk anlæg skal fokusere på og opsamle. 

Key figures

Periode:
2016 - 2016
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
1,78 mio.
Støttebeløb:
3,08 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
4,86 mio.

Kategori

Oprindelig title
Pilot Hole - 1b
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
1887-0016

Dokumenter

Deltagere

Ross DK A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Ross DK A/S 0.65 mio. 0.43 mio.
GEO HEAT EX ApS 0.43 mio. 0.43 mio.
HGS 0.25 mio. 0.37 mio.
GEUS 1.12 mio. 0.12 mio.
GeoOp 0.64 mio. 0.43 mio.

Kontakt

Kontakperson
Lars Andersen
Adresse

Bentzonsvej 6-8

2000 Frederiksberg

Danmark

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk