PlateCell

Formålet med PlateCell-projektet er at udvikle og demonstrere rulle-til-rulle elektroplettering af tyndfilmssolceller baseret på CZTS halvledermaterialet, der ikke indeholder hverken giftige eller sjældne grundstoffer. I projektet sigtes mod realisering af en effektivitet på mindst 8% på fleksible substrater.

Projektbeskrivelse

Konsortiet har netop en optimal sammensætning for at nå disse mål. Firmaerne Elplatek sammen med IPU ved DTU har international erfaring i at producere homogene lag af metaller ved elektroplettering. DTU Fotonik og Nanolab har også international erfaring i karakterisering af tyndfilm og produktion af solceller

Målet med PlateCell er: 
1) at fremstille solceller af CZTS på fleksible underlag med elektroplettering og med en roll-to-roll pro-ces med en effektivitet på mere end 8 %, og
2) samtidigt at fremstille solceller på standard molybdæn-coatede glas substrater også med elektroplettering op til en højere effektivitet end den nuværende rekord på 11 %.

Bliver disse to mål nået vil det vække international opmærksomhed og give solidt fundament for kommercialisering.
Sammen med det Østrigske firma Sunplugged råder projektet over en fuld solcelleproduktion der kan virkeliggøres med det aktive solcellemateriale, CZTS, fremstillet ved elektroplettering i Danmark ved en proces udviklet og forventet patenteret af projektteamet.

Efter projektet vil det føre til produktion af dansk procesudstyr baseret på elektroplettering til tyndfilms-solcelleindustrien samt hele solceller, der er delprocesseret i Danmark.

Ultimativt vil en helt ny tyndfilmssolcellelinje til produktion af CZTS-baserede solceller blive realiseret. Den vil blive delvist baseret på licenseret teknologi fra Sunplugged, der muliggør den maksimale fleksibilitet, der er helt afgørende i produktintegrerede og bygningsintegrerede solcelleprodukter.

Key figures

Periode:
2020 - 2024
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
3,44 mio.
Støttebeløb:
8,08 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
11,52 mio.

Kategori

Oprindelig title
PlateCell
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64020-1088

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Elplatek 8.08 mio. 3.44 mio.
IPU 2.34 mio. 1.26 mio.
SunPlugged 0.96 mio. 0.64 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.60 mio. 0.29 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.05 mio. 3.44 mio.

Kontakt

Kontakperson
Peter Poulsen
Adresse

Frederiksborgvej 399, 4000 Roskilde, Bygning 130

+0045 21325110 // fotonik.dtu.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk