Polymersolceller til selvforsynende produkter

Projektets formål er, at kommercialisere polymersolceller til selvforsynende produkter. Mekoprint A/S og DTU Energikonvertering vil udvikle polymersolceller til et stadie, hvor deres unikke egenskaber kan anvendes i produkter som fx en selvforsynende trådløs sensor udformet som klistermærke. Dette stadie er et skridt på vejen mod energiproduktion.
Projektets formål var, at kommercialisere polymersolceller til selvforsynende produkter. Mekoprint A/S og DTU Energikonvertering vil udvikle polymersolceller til et stadie, hvor deres unikke egenskaber kan anvendes i produkter som fx en selvforsynende trådløs sensor udformet som klistermærke. Dette stadie er et skridt på vejen mod energiproduktion.
Projektbeskrivelse
Dette projekt sigter mod kommercialisering af polymersolceller og er den tredje fase af et EUDP-støttet forløb. Gennem de tidligere faser er den første kommercielle produktionslinje til polymersolceller etableret, og markedspotentialet er blevet undersøgt gennem produktion af demonstratorer. Formålet med dette projekt er, at udvikle konkurrencedygtige polymersolceller til selvforsynende produkter. Dette kræver en moduleffektivitet på 5%, en levetid på 5 år og en kostpris på under 2 kr. for en polymersolcelle på størrelse med et kreditkort. De unikke egenskaber for polymersolceller, såsom fleksibilitet, lav vægt, uudtømmelige organiske materialer og formater, der nemt kan tilpasses vil gradvist åbne nye markeder. Denne udvikling er et skridt på vejen mod storskala energiproduktion. Polymersolceller er 3. generations solcelle teknologi bestående af printede lag af blæk (polymerer i et opløsningsmiddel). Teknologien har lovende udsigter til lavere omkostninger og har allerede kortere energitilbagebetalingstid (tid i brug før solcellen har genereret den mængde energi, der blev brugt i produktionen af den) end nogen anden kendt solcelleteknologi, men har endnu ikke vist sit fulde potentiale. I dette projekt vil Mekoprint arbejde sammen med en kommerciel blækleverandør og adskillige potentielle kunder for at sikre, at teknologien har tilstrækkelige konkurrencefordele ved projektets afslutning. DTU Energikonvertering vil udvikle metoder, til pålideligt at forudbestemme levetiden af en polymersolcelle. Der bruges en væsentlig del af indsatsen i projektet på accelereret levetidstest, sådan at ydelsen gennem hele solcellens levetid kan garanteres. Dette er ikke en simpel opgave pga. den komplekse kemi, der er involveret, og det er i øjeblikket et meget aktivt internationalt forskningsfelt. Dette område er centralt i samarbejdet mellem Mekoprint og DTU. Kundedialog er central for at sikre kommercielle specifikationer og Mekoprint er i tæt kontakt med adskillige internationale kunder i forskellige markeder. Mekoprint vil promovere polymersolcellerne på markedet ved: - Demonstratorer der viser fordelene ved polymersolceller præsenteret på f.eks. messer - De etablerede salgskanaler ved Mekoprint - Nem online adgang til produktinformation og produktprøver for produktudviklere - Messer, konferencer, osv. Støtte til dette projekt muliggør, at polymersolcelleteknologien kan nå det modenhedsniveau, der er nødvendigt for en markedsintroduktion. Gennem dette støttede projekt opnår Danmark en unik international position ved at have en industriel produktion af polymersolceller.
Resultater

Formålet med projektet var at kommercialisere plastsolceller for små uafhængige produkter. For projektlederen og industrivirksomheden, Mekoprint, var målet at få kommerciel blæk og materialer til at fungere i industrielt miljø og rette denne udvikling mod kunder med potenti-ale til at aftage volumen, der kan gøre teknologien konkurrencedygtig. Markedets respons var positivt, men markedets krav til effektivitet, levetid og kostpris kan ikke opnås med den tilgængelige teknologi og derfor er det besluttet at stoppe projektet.


Til understøttelse af projektmålene har universitetspartneren DTU udviklet metoder for påli-delig test og bestemmelse af levetid for polymersolceller. Produktion af polymersolceller har foregået hos både Mekoprint og DTU og levetidstestresultater på Mekoprint og DTU har vist god overensstemmelse.

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
4,67 mio.
Støttebeløb:
7,56 mio.
Støtteprocent:
62 %
Projektbudget:
12,23 mio.

Kategori

Oprindelig title
Kommercielle polymersolceller til selvforsynende produkter
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64012-0202

Dokumenter

Deltagere

MEKOPRINT A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 5.17 mio. 3.66 mio.
MEKOPRINT A/S 2.39 mio. 6.89 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk