Power2Met

Formålet med projektet, Power2Met, er at udvikle, designe og opbygge et pilotanlæg til et komplet, standardiseret og modulopbygget el-til-metanol-anlæg, der kan opgradere biogasanlæg ved at udnytte biogassens CO2 og hydrogen i en syntetisk proces til fremstilling af grøn metanol og dermed skabe en positiv business case fra dag ét.

Projektbeskrivelse

Med udgangspunkt i GreenHydrogens erfaringer fra den tidlige kommercialisering af HyProvide™, kræver markedet for grøn hydrogen generelt velprøvede teknologier og kommercielle nøglefærdige løsninger, der tager højde for specifikke kundekrav for at fremskynde markedsindtrængning, modenhed og vækst for hydrogen som energibærer. Med erfaringer fra projektet, MeGa-StoRE, og andre projekter samt samarbejdet med en række førende internationale energiselskaber ser GreenHydrogen et stort potentiale for biogasanlæg i at producere grøn metanol fra CO2 som en supplerende indtægtskilde. For at udnytte denne mulighed kræver det en standardiseret, overskuelig og modulopbygget nøglefærdig løsning til metanolproduktion, der viser en positiv business case fra dag ét.

Power2Met er tænkt som et to-faset projekt. Denne ansøgning dækker fase 1, hvor der etableres et pilotanlæg på Aalborg Universitet, der producerer biometanol fra biogas CO2. Projektets to planlagte faser vil føre teknologien helt ud til markedet som standardiserede småskala moduler. Effektiv udvikling og markedsintroduktion er sikret via et stærkt projektkonsortium, som repræsenterer hele værdikæden fra vedvarende elektricitet gennem teknologiudvikling (GreenHydrogen, RE::Integrate, Aalborg Universitet, Process Engineering, Holtec Automatic-Nord, Lillegården El)) og slutbrugere (E.ON og Nature Energy) til biometanolmarkedet (Drivkraft Danmark). I alle stadier er værdiskabelse et fokuspunkt. Rockwool er involveret på grund af deres interesse for at købe ilt i senere stadier af teknologien.

Fase 1 i Power2Met fokuserer på udviklingen af kerneteknologien og valideringen heraf i et pilotanlæg i industriel skala. Projektkonsortiet har de nødvendige kompetencer til at specificere de tekniske detaljer, der kræves for at biogasindustrien kan adoptere teknologien. Parallelt vurderes business casen med udgangspunkt i teknologivirksomhederne (GreenHydrogen og RE::Integrate) og slutbrugerne af teknologien (E.ON og Nature Energy), herunder deres vigtigste kunder for biometanol samt olie- og gasvirksomhederne (Drivkraft Danmark).

Dette sikrer en meget effektiv udviklingsproces med henblik på fase 2, hvor den endelige løsning udvikles og demonstreres på et biogasanlæg, med al den nødvendige integration med biogasanlægget. I anden fase indgår destillation af biometanol (udskillelse af vand fra biometanol). I slutningen af fase 2 udbydes løsningen. 

Resultater

Formålet med projektet har været at udvikle og teste et el-til-metanolanlæg. Anlægget består af to delteknologier: et elektrolyseanlæg og et metanolsynteseanlæg. Via videreudvikling og sammenkobling af disse teknologier, samt tilførsel af CO2 fra biogasopgradering, har projektet samlet el-til-metanolanlæg på pilotskala. Teknologien forventes at kunne anvendes til decentral produktion af metanol i tilknytning til biogasanlæg. Der er identificeret kritiske komponenter og optimeret i det overordnede systemdesign. Viden og erfaring herfra gør det muligt at producere metanol omkostningseffektivt både i mindre og stor skala.

Der er opnået to væsentlige kommercielle resultater i projektet. Den første var udtaget af metanol fra fabrikken til Circle K, som har bestilt 50 millioner liter metanol baseret på den udviklede teknologi. Den anden milepæl er
etableringen af et 10 MW demonstrationsanlæg i GreenLab Skive med Green-Hydrogen og REintegrate som partnere. Denne demonstration har også tiltrukket kommercielle interesser, da Mærsk også har bestilt metanol
baseret på demonstrationsanlægget.

Key figures

Periode:
2019 - 2021
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
11,04 mio.
Støttebeløb:
15,42 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
26,46 mio.

Kategori

Oprindelig title
Power2Met
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
64018-0552

Deltagere

Green Hydrogen Systems A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Green Hydrogen Systems A/S 3.51 mio. 2.34 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 7.06 mio. 3.80 mio.
Re::integrate ApS 1.63 mio. 1.09 mio.
Process Engineering A/S 1.60 mio. 1.60 mio.
CEMTEC FONDEN 0.91 mio. 0.61 mio.
HOLTEC AUTOMATIC - NORD A/S 0.40 mio. 0.27 mio.
LILLEGÅRDEN EL A/S 0.15 mio. 0.15 mio.
Drivkraft Danmark 0.36 mio.
ROCKWOOL A/S 0.36 mio.
NGF Nature Energy Biogas A/S 0.09 mio. 0.27 mio.
E.ON DANMARK A/S 0.07 mio. 0.20 mio.

Kontakt

Kontakperson
Niels-Arne Baden
Adresse

Platinvej 29B,
6000 Kolding
Tlf.: 75503500
E-mail:

  • nab@greenhydrogen.dk
  • jkj@greenhydrogen.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk