Probabilistic Seismic Prospect Assessment - PSPA

Et nyt projekt skal udvikle teknologi, der kan gøre det lettere for geologer at overskue de mange og komplicerede data om undergrunden, som kan findes i dag. Det vil øge succesraten for fund af nye oliereserver betragteligt. Innovationsfonden investerer 6 mio. kr. i projektet, der vil reducere risikoen og omkostningerne i jagten på olie.

Projektbeskrivelse

Olieprisen er den seneste tid faldet markant, samtidig med at det er blevet dyrere for olieselskaberne både at søge nye oliereserver på mere utilgængelige steder og finde kvalificeret, højuddannet arbejdskraft. Nu vil det danske firma Qeye Labs sammen med Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet udvikle metoder, der kan sikre, at de eksisterende oliefelter udnyttes bedst muligt, og at omkostningerne til efterforskning af nye holdes nede.

I dag har olie- og gasselskaberne adgang til en lang række avancerede geofysiske data, da måleteknologierne har udviklet sig markant gennem de sidste år. Det er dog vanskeligt at overskue og tolke de mange informationer. Projektet Probalistic Seismic Prospect Assessment (PSPA) vil udvikle software, der kan være et effektivt redskab, når de meget store mængder af geofysiske data fra undergrunden skal sammenstykkes. På den måde mindsker olieselskaberne risikoen for at sætte dyre boringer i gang på de forkerte steder og reducerer dermed også den økonomiske risiko betragteligt.

- Der er et stort uudnyttet potentiale for olieselskaberne, hvis de store datamængder kan kondenseres ned til modeller af undergrunden, der også viser usikkerheder. Det giver en højere succesrate i olieefterforskningen og en bedre forståelse af undergrunden under eksisterende olie- og gasfelter. Det kan medvirke til fund af nye reserver ved siden af de allerede kendte. Det kan også sikre bedre udnyttelse af eksisterende infrastruktur og produktionsfaciliteter, siger Anders Bruun, direktør i Qeye Labs, der tilbyder services inden for analysemetoden ’Quantitative Interpretation’ (QI).

I forskningsprojektet kombineres viden og grundforskning i geofysisk analyse (inversion) fra Niels Bohr Instituttets gruppe for Solid Earth Geophysics med Qeye Labs unikke dataanalyseevner og egenudviklede software og praktiske erfaring i at arbejde med olieselskabernes data.

- Vi bidrager til projektet med udvikling af numeriske metoder og algoritmer, så vi kan udvikle statistisk baseret inversion, mens Qeye Labs kommer med software, praktisk erfaring med inversion og erfaring i at arbejde med real data i stor skala. På den måde går grundforskning og kommercielle løsninger smukt hånd i hånd, og det bliver godt at se vores grundforskning anvendt i praksis, siger Thomas Mejer Hansen, lektor ved Solid Earth Geophysics and Computational Geoscience på Niels Bohr Instituttet.

Resultater vil løbende blive testet på data leveret fra Qeye Labs’ kunder. PSPA-teknologien bygger videre på Qeye Labs’ eksisterende teknologi, og olie-/gasselskaberne store efterspørgsel efter pålidelige teknologier og services i olieefterforskningen gør, at der forventes stor efterspørgsel efter den nye teknologi. 

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
4,39 mio.
Støttebeløb:
5,74 mio.
Støtteprocent:
57 %
Projektbudget:
10,14 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
53-2014-3

Deltagere

Qeye Labs Aps (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Qeye Labs Aps
Københavns Universitet

Kontakt

Kontakperson
Anders Bruun
Adresse

Qeye Labs ApS
Lersø Parkallé 107
DK-2100 Copenhagen Ø
Denmark

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk