Project Greensand Fase 1

Projektet har til formål at bevise, at udtømte olie- og gasfelter i den danske Nordsø kan bruges til sikker, langsigtet CO2 lagring. Projektet har også til formål at vise, at på grund af eksistensen af store mængder underjordiske data og infrastruktur, vil det være muligt at modne omkostningseffektive CO2 lagringssteder inden for 4-6 år.

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at bekræfte, at det Paleocæn/Eeocæn sand i udtjente danske oliefelter i Nordsøen kan bruges til langvarig sikker CO2 lagring. Projektet vil også teste virkningerne af 'cyklisk CO2-injektion' for at efterligne transport af CO2 med skib og vurdere egnetheden af ​​lagersteder uden adgang til rørledning.


Hovedelementerne i arbejdsprogrammet er:

- Laboratorietest af reservoirets og forseglingsbjergartens egnethed ved anvendelse af eksisterende kernemateriale og evaluering af både deres kemiske og mekaniske opførsel under dynamiske CO2-injektionsbetingelser

- Vurdering af tilstanden af ​​eksisterende brønde med henblik på risiko for CO2-lækage og forslag til praksis for fremadrettet nedlukning

- Vurdering af potentialet til at omdanne olieproduktionsbrønde til CO2-injektorer

- Vurdering af de ændringer, der er nødvendige for de eksisterende offshore-faciliteter, der kræves for at muliggøre injektion af CO2 i undergrunden, når transport af CO2 sker med skib.

- Undersøgelse af teknikker til overvågning af lagerets integritet under og efter operationen

- Offentlig meningsvurdering og kommunikation
Resultaterne af projektet gør det ikke kun muligt at udvikle modningen af ​​det undersøgte felt som oplagringssted for CO
2, men det vil også åbne for mulig modning af flere analoge udtømte oliefelter i området.

Resultater

Formålet med Projekt Greensand var at undersøge Nini-feltets egnethed i forhold til lagring af CO2. Undervejs i projektet modtog Projekt Greensand som det første projekt i Danmark en tredjeparts certificering af det tekniske arbejde og en efterfølgende erklæring om gennemførlighed. Dette betyder, at der ikke umiddelbart er showstoppere for lagring af CO2 i Nini Vest reservoiret.
Med tredjepartscertificering af 0,5 mio. ton pr. år som lagringspotentialet i Nini West er det rimeligt at tro, at det tilstødende reservoir Nini Main kan lagre omtrent det dobbelte. En foreløbig business case viser, at lagrings-omkostningerne er konkurrencedygtige.
De tekniske hovedkonklusionerne fra projektet er:

  • Bjergarten over lageret har en meget høj styrke og integritet
  • Sandsten er kompetent og geokemisk stabil ved CO2 injektion i laboratoriet
  • Frakturtrykket i reservoiret vil ikke blive nået i de planlagte injektions scenario
  • Laboratorieforsøg på kernemateriale har påvist at CO2-permeabiliteten er 100-300mD, og at denne ikke re-duceres efter gentagne ScCO2 injektions forsøg.
  • 10.000 t CO2 pr. dag kan injiceres i en brønd med samme design som den eksisterende NA-3-brønd
  • Gennemførlighedserklæringen på 5 mio. tons CO2 til Nini West er blevet bekræftet af den mere detaljerede model

Resultaterne fra projektet skal bruges til en ny fase (Projekt Greensand Fase 2), som vil omfatte yderligere laboratorievurderinger og en offshore pilotinjektion for at demonstrere den operationelle evne til offshore transport og injektion af CO2 i Nini West Reservoir.

Key figures

Periode:
2020 - 2021
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
7,41 mio.
Støttebeløb:
9,61 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
17,02 mio.

Deltagere

INEOS E&P A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
INEOS E&P A/S 2.41 mio. 3.62 mio.
Mærsk Drilling A/S 1.15 mio. 1.72 mio.
Wintershall Dea 1.01 mio. 1.51 mio.
GEUS 5.05 mio. 0.56 mio.

Kontakt

Kontakperson
Estela V. Esmerode
Adresse

Teknikerbyen 5,
2830 Virum, Denmark
Tlf.: 30186562  

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk