RE-VALUE: Værdiskabende energirenovering og transformation af det bebyggede miljø - Modellering og validering af arkitektonisk og brugsværdi

Energirenovering af et boligområde luner i driftsbudgettet, men det har også en række sociale, kulturelle, arkitektoniske, og sundhedsmæssige konsekvenser. Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en model, der kan fastslå energirenoveringens indflydelse på beboernes trivsel.

Projektbeskrivelse

Projektet skal bidrage med ny viden om den samlede værdiskabelse, samfundet opnår ved intelligent energirenovering af boligområder.

Målet er at skabe en demonstration i fuld skala af to renoveringsprojekter i områder med forskellig beboersammensætning og undersøge effekterne af disse i forhold til reduktion af energiforbrug samt i indflydelse på sundhed og trivsel i området.

Målet er, at bygningerne i projektet sænker energiforbruget med mindst 50 procent. Det involverer blandt andet nye facader, vinduer og tage samt intelligent energistyring, og på den måde kommer renoveringsarbejdet til at ændre væsentligt på indeklimaet i boligerne og på områdets arkitektoniske udtryk.

Ni forskellige virksomheder samt en boligforening deltager i projektet og bidrager med specifik viden inden for alle de fagområder, der er i spil, når der energirenoveres. Med et omfattende miks af blandt andet sensorbaseret energiovervågning, antropologiske feltstudier, fysiologiske test og indeklimavurderinger skal projektets parter derfor udvikle en model til at måle en samlet værdi af energirenovering, der både omfatter tekniske, sociale og kulturelle aspekter.

Projektet skal også identificere muligheder for energibesparelser og social værdiskabelse i selve renoveringsprocessen. Det handler om at effektivisere transport til og fra boligområdet, styre logistikken på byggepladsen og minimere materialespildet. Men det handler også om at inddrage beboerne i byggeprocessen på en socialt bæredygtig måde.

I løbet af tre år skal projektets parter være klar med et intelligent modelleringsværktøj til renovering, som i princippet kan fungere som et værdindeks.

En bygherre vil med modellen kunne teste forskellige prioriteringer i et renoveringsdesign og derved finde den renoveringsløsning, der passer bedst til det enkelte boligområde og giver mest værdi for pengene.

Projektet har til formål at udvikle en model til energirenovering, som ikke blot fokuserer på økonomi og hensyn til klimaet. Også sociale og kulturelle aspekter vil blive tænkt ind på linje med indeklima og andre former for merværdi. Det hele samles til en model, som skal gøre det let for bygherren at prioritere arbejdet.

Key figures

Periode:
2016 - 2020
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
6,19 mio.
Støttebeløb:
15,00 mio.
Støtteprocent:
71 %
Projektbudget:
21,19 mio.

Kategori

Oprindelig title
RE-VALUE: Værdiskabende energirenovering og transformation af det bebyggede miljø - Modellering og validering af arkitektonisk og brugsværdi
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
5151-00003B

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk