REMOTEGRID

Dette projekt fokuserer på at udvikle et system til DSO'er med formål at opsamle, visualisere og anvende data fra smart meters i lavspændingsnet, og evaluere dette system i 1) en test bed med fokus på cyber attacks og håndtering af grid assets, og 2) en field test med fokus på visualisering og operationel anvendelse af data.

Projektbeskrivelse

Det danske distributionsnetværk står i øjeblikket overfor en række udfordringer med en større introduktion af elektroniske enheder som solceller og varmepumper der giver potentiel anledning til problemer for distributions operatører i deres daglige drift af distributionsnetværker. Smart metere har potentialet til at give en yderst vigtig og manglende indsigt i distributionsnettets tilstand. Hovedideeen i dette projekt er at gøre smart meter data tilgængelige for operatørerne så de kan udnytte disse til deres daglige drifts behov og planlægning. Hovedudfordringerne er dels 1) at opsamle de store mængder af data fra smart meterne der er konsistente med den virkelige verden og 2) at undgå ukomplethed i data der kan forekomme pga. fejl i kommunikation, lovgivning omkring personfølsomme data eller cyber angreb. Disse faktorer er med til at degradere kvaliteten og integriteten af data og gør data mindre brugbare. Dette projekt fokuserer på at udvikle et system til at opsamle, visualisere og anvende data fra smart meters, og evaluere dette system i 1) en testbed med fokus på cyber attacks og håndtering af grid assets, og 2) en field test med fokus på visualisering og operationel anvendelse af data.

Resultater

Formålet med projektet var at udvikle et grafisk værktøj til elnetselskaberne med henblik på at opnå et omkostningseffektivt, fleksibelt og pålideligt overblik for drift og planlægning i lavspændingsnettet i noget nær realtid og historisk. Projektet er lykkedes med udviklet værktøjet ved at indhente måledata fra smartmeters og kombinere informationen med elnetsdata og -kort. Projektet er tillige lykkedes med at behandle data på en sikker måde i forhold til udefrakommende. Projektet bidrager til at forstå og optimere driften i elnettet ud fra tilgængelige måledata. Det er vigtig viden i forbindelse med fortsat udbygning af sol og vind i elnettet. Projektet har således understøttet de klima- og energimålsætninger ved at muliggøre en øget grad af uafhængighed af fossile brændsler og fortsat høj elforsyningssikkerhed.

Key figures

Periode:
2016 - 2020
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
5,15 mio.
Støttebeløb:
11,61 mio.
Støtteprocent:
69 %
Projektbudget:
16,76 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0029

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk