Renovering af ældre etageboliger til lavenergiklasse 1

COWI A/S og gruppen af projektdeltagere vil udvikle og demonstrere energirenoverende løsninger til etageboliger. Projektmålet er at skære i energiforbruget for etageboliger opført før 1960, så de bliver klassificeret som lavenergiklasse 1 bygninger. Etageejendomme fra hhv. 1896 og 1930 er inddraget i demonstrationsfasen. Projektdeltagerne vil vha. deres konkrete løsninger analysere de målte energibesparelser på ejendommene. Sidste skridt er at udfærdige løsningsforslag for bygninger opført før 1960.
I dette projekt er der udviklet løsninger og koncepter til renovering af ældre etageejendomme og gennemført demonstration i ejendommen på Ryesgade 30. Renoveringen fik i september 2013 tildelt RENOVER Prisen for årets bedste energirenovering.
Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at udvikle og demonstrere konkrete løsninger til energirenovering af klimaskærm, installationer og forsyning, som tager særlig højde for de arkitektoniske og byggetekniske vilkår, der er for etageboliger opført før 1960, svarende til ca. 600.000 lejligheder. Disse er opført i murværk med etagedæk og tagkonstruktioner i træ indtil 1930erne, hvor etagedæk gradvist overgik til at være udført i beton. Facadernes udtryk på disse bygninger ønskes som oftest ikke ændret, som det sker ved udvendig efterisolering. Samtidig giver anvendelse af træ særlige byggetekniske udfordringer.

De udviklede løsninger demonstreres i fuld skala på to demonstrationsprojekter på en ejendom fra 1896 og en fra 1930. Konceptudviklingen forventes at resultere i helhedsløsninger med forskellige kombinationer, teknologier og komponenter til klimaskærm og installationer. På demonstrationsejendommene kan de beregnede energibesparelser og øvrige forbedringer sammenholdes med de faktisk opnåede og målte. På den ene demonstrationsejendom planlægges desuden en undersøgelse af brugeradfærdens betydning for energiforbrug og indeklima.

Demonstrationsejendommene kan med ''eksemplets magt'' inspirere andre til at gennemføre tilsvarende renoveringer og danne basis for krav til revision af bygningsreglementet. Desuden kan erfaringeme fra demonstrationsejendommene pege på behov og muligheder for yderligere optimering af koncepterne for energirenovering af ældre etageejendomme

Resultater

Formålet med projektet var at udvikle løsninger og koncepter til renovering af ældre etageejendomme, så de kunne overholde daværende lavenergiklasse 1 (Klasse BR15), og at demonstrere disse på oprindeligt to ejendomme i det indre København. Den ene ejendom ligger på Ryesgade 30 og den anden ligger på Herman Triers Plads, hvoraf den sidstnævnte måtte udgå af projektet undervejs. Bygningernes facader er bevaringsværdige og udvendig efterisolering var derfor udelukket.

Ejendommen på Ryesgade 30 har undergået en totalrenovering i forbindelse med den bygningsfornyelse, der blev projekteret i 2010 og gennemført fra efteråret 2011 og 14-15 måneder frem. Byfornyelsesprojektet omfattede bl.a. nye køkkener og badeværelser, vinduesudskiftning, udvendig efterisolering på en brandgavl og etablering af mekanisk ventilation. I den forbindelse gav EUDP-projektet mulighed for at "opgradere" renoveringen ved at give tilskud til energibesparende løsninger som f.eks. bedre isolerende vinduer, indvendig isolering af facaderne, varmegenvinding på ventilationen etc. samt udvikling, målinger og evalueringer. Bl.a. blev fugtforholdene ved træbjælkelagets endepunkter samt bagsiden af den indvendige isolering nøje beregnet og overvåget og viste, at der ikke var risiko for svampedannelse.

For at kunne vælge de bedste energibesparende løsninger til ejendommen til den bedste pris, blev det besluttet at begynde med at renovere en enkelt lejlighed, en såkaldt "prøvelejlighed", hvor forskellige tiltag blev afprøvet, målt og evalueret inden den totale renovering.

Før renoveringen havde bygningen et energiforbrug på 156 kWh/m² pr. år til rumopvarmning og varmt brugsvand. Efter renoveringen er dette forbrug reduceret til 83 kWh/m²/år målt i perioden fra september 2013 til september 2014. Dette er noget højere end energiklasse 1, der svarer til 35 kWh/m² pr. år. Hovedårsagen til, at målet ikke blev opnået er bl.a., at beboerne har en højere rumtemperatur end standard 20˚C samt at mange har en tendens til at åbne vinduerne for at få frisk luft, hvilket ikke burde være nødvendigt med de nye effektive ventilationsanlæg. Korrigeret til standardkonditioner er energiforbruget reduceret til 57,3 kWh/m² pr. år efter renoveringen.

Key figures

Periode:
2009 - 2015
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
5,45 mio.
Støttebeløb:
2,73 mio.
Støtteprocent:
33 %
Projektbudget:
8,18 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling og 1:1 demonstration af koncepter til renovering af ældre etageboliger til lavenergiklasse 1
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64009-0233

Dokumenter

Deltagere

COWI A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
COWI A/S 0.35 mio. 0.53 mio.
ROCKWOOL A/S 0.24 mio. 0.71 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.45 mio. 0.15 mio.
Rønby Studio 0.25 mio. 0.17 mio.
Ekolab ApS 0.18 mio. 0.12 mio.
MT HØJGAARD A/S 0.05 mio. 0.16 mio.
Drostfonden 1.08 mio. 3.25 mio.
EXHAUSTO A/S 0.12 mio. 0.35 mio.

Kontakt

Kontakperson
Mikkelsen, Svend Erik
Adresse

COWI A/S. Energi
Parallelvej 2
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.cowi.dk
Mikkelsen, Svend Erik , 45972211, cowi@cowi.dk
Øvr. Partnere: Rockwool A/S; MT Højgaard a/s; Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg); Ellehauge & Kildemoes ApS; Rønby Studio; Exhausto A/S; Aalborg Universitet. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi)

Email
sem@cowi.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk