Smart citizen-centered local electricity to heat systems (SMARTCE2H)

SMARTCE2H projektet skal demonstrere den tekniske og økonomiske værdi af en avanceret intelligent varmepumpe installation med kompakt salthydrat lager på landet og i fjernvarmeforsyningen, og vise hvordan det påvirker slutbrugeres engagement og sociale accept og den kommercielle implantation af teknologien.

Projektets formål er at gennemføre test- og demonstrationsaktiviteter i tæt samarbejde med lokale borgere, interessenter og lokale myndigheder for etablering af en varmeforsyning baseret på varmepumper og tilhørende PCM baseret energilager til erstatning for naturgas og oliekedler i individuelle boliger og i et lokalt fjernvarmenet i Skive kommune

Projektbeskrivelse

I SMARTCE2H projektet udføres test og demonstrationsaktiviteter for at integrere el- og varmesystemerne i landsbyer i Sydvest Salling i Skive kommune. Dette er muliggjort ved at arbejde tæt sammen med de lokale borgere, myndigheder og interessenter for byerne for at tranformere varmeforsyningen fra at være baseret på gas og olie til etablering af et lokalt elektrisk baseret opvarmningssystem, da Skive kommune satser på at blive CO2 neutral fra 2029. I projektet foretages dybdegående analyser af, hvordan et sådant lokalt el til varmesystem og det lokale el-net på demonstrationsstederne kan optimeres til at danne et lokalt integreret energisystem til effektiv økonomisk drift af energisystemet og for at forøge lokal vedvarende energikilder. Der er to hoved demonstrations aktiviter: i) Demonstration af intelligent drift af en varmepumpe med salthydrat varmelager til husholdninger og ii) Demonstration af en booster varmepumpe med salthydrat varmelager til at forøge temperaturniveauet i den ydre ende af en fjernvarmeforsyning. Projektet skal muliggøre fremtidens stærke lokale lav-kulstofudledende samfund med stor brugerinddragelse, bedre infrastrukturer og billigere energiforsyninger og bane vejen for stigningen i smarte energiteknologier og industrier på landet.

Resultater

Igennem projektet er der blevet demonstreret en løsning for styring af individuelle varmepumper hos et antal beboere i Skive kommune. Disse styres via an cloud baseret løsning, der tillader realtidsmålinger på systemet, som giver mulighed for at evaluere deres drift løbende og mulighed for fejldetektering. På toppen af dette er der opsat en styring til optimering i forhold til fluktuationer i elprisen for at sikre så billig drift som muligt.

Som andet led i projektet er der blevet opsat en booster varmepumpe med PCM varmelager i fjernvarmenettet på en villavej i Skive. Systemet forsyner 20 boliger i området. Systemet er blevet testet fra 2021-2022, og forskellige styringsmetoder er blevet afprøvet for optimering i forhold til elpriser. Resultaterne viser at det er muligt at booste varmen i systemet, selvom der stadig skal ske en endelig udvikling for at sikre en 24/7 optimal og pålidelig drift.

For begge systemerne har det anvendte PCM materiale været særligt undersøgt, og det anvendte materiales høje smeltepunkt har givet udfordringer i begge test cases. Det skal fortsat vurderes om det er optimalt at anvende PCM materiale for så små energilagre.

Arbejdet fortsætter i to nye EU projekter SERENE og SUSTENANCE, for yderligere at specificere optimal udnyttelse af PCM-materialet og styring af varmepumperne.

Styringsplatformen til individuelle varmepumper bliver kommercialiseret på B2B niveau, igennem forskellige typer varmepumpe aktører på det Danske marked.

Key figures

Periode:
2019 - 2022
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
2,63 mio.
Støttebeløb:
5,03 mio.
Støtteprocent:
66 %
Projektbudget:
7,66 mio.

Kategori

Oprindelig title
Smart citizen-centered local electricity to heat systems (SMARTCE2H)
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64018-0563

Deltagere

Neogrid Technologies (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Neogrid Technologies 1.78 mio. 1.19 mio.
Suntherm ApS 1.37 mio. 0.91 mio.
Skive kommune 0.15 mio. 0.23 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.73 mio. 0.31 mio.

Kontakt

Kontakperson
Henrik Lund Stærmose
Adresse

Niels Jernes Vej 10,
9220 Aalborg Ø
Tlf.: 30654661                   

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk