Smart Grid skolerenovering i København

EUDP projektet vil udvikle brugen af innovative og prisbillige bygningsindpassede solcelleløsninger i samspil med systemløsninger for ”performance” dokumentation, ”Smart Grid” funktion og solcelleassisteret ventilation ifm. program for renovering af 50 skoler i København.

Projektbeskrivelse

I brutto versionen af “Initiativ Kataloget” fra Netværk for Energi Renovering i Danmark, fra februar 2013, præsenteres området ”Aktive Tage og Facader” som et vigtigt initiativ til at sikre implementering af lokale vedvarende energiløsninger, hvor både taget og facaden skal udvikles på en helt ny måde, så det bliver muligt både at leve op til de eksisterende krav, som et tag eller en facade skal kunne klare, samtidigt med at det skal være muligt at indeholde integrerede løsninger for produktion af solenergi, give adgang til dagslys, sikre lokal ventilation samtidig med, at der skal kombineres med generelle krav til bæredygtighed som anvendelse af grønne tage og facader.

I den forbindelse er det meget interessant, at Københavns Kommune nu ønsker at inddrage bygningsindpassede solceller(BIPV) i byrummet, også som led i en ”Smart Grid” politik. Dette gælder også som led i en plan for ”Klimarenovering” af de første 16 skoler, som allerede er finansieret og som vil være første trin af en plan, der omfatter 50 skoler frem til år 2020.

I det foreslåede projekt er der fokus på udvikling optimerede BIPV-løsninger ifm. en ”Smart Grid” strategi og flytte dele af det i øvrigt reduceret elforbrug til tidspunkter, hvor strøm er billig.

Resultater

I projektperioden er der realiseret et lille CO2-neutralt testhus i København, det såkaldte ”Living in Light Box”, som er en præfabrikeret AktivHus fuldskala-testenhed. På testhuset anvendes der flere innovative solcelleløsninger fra Racell, både på tag og facader, i samspil med en batteriløsning og online overvågning og dokumentation, så man opnår et optimeret samspil med el-nettet og eget elforbrug. Formålet med denne demonstrationsenhed er at bevise fordelene ved en synergi mellem energi, komfort, og bæredygtighed, som det er kendt fra Active House Standarden. Resultaterne fra dette testhus er siden anvendt til andre projekter vedr. renovering og byfornyelse. Projektet har samarbejdet med Københavns Kommune om BIPV-integration. Projektet har bl.a. været inde over renovering af Grøndalsvængets Skolen i København, hvor tilbygningen er blevet udstyret med BIPV, samt installation af et testklasseværelse med en decentral ventilationsløsning.

Key figures

Periode:
2013 - 2018
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
4,19 mio.
Støttebeløb:
2,37 mio.
Støtteprocent:
36 %
Projektbudget:
6,56 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64013-0113

Dokumenter

Deltagere

Cenergia Energy Consultants (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Cenergia Energy Consultants 0.40 mio. 0.29 mio.
GAIA SOLAR A/S 0.26 mio. 0.32 mio.
zensehome 0.05 mio. 0.06 mio.
Racell Saphire Technologies 0.17 mio. 0.21 mio.
EcoVent 0.33 mio. 0.39 mio.
Eniig a.m.b.a. 0.04 mio. 0.05 mio.
Copenhagen real estate 0.37 mio. 1.79 mio.
Teknologisk Institut 0.10 mio. 0.16 mio.
KUBEN MANAGEMENT A/S 0.50 mio. 0.46 mio.
Gate 21 0.04 mio. 0.02 mio.
Factotech 0.12 mio. 0.12 mio.
scandek 0.11 mio.
GRUNDFOS A/S 0.20 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk