”Solprisme” Task Force

Cenergia og gruppen af projektdeltagere vil videreudvikle Solprisme-prototypen, efterfulgt af en demonstration i et parcelhus fra 1970´erne. I udviklingsprocessen vil dels klimaskærmen gennemgå en produktmodning til lavenergiklasse 1 standard, dels tilpasse solprismet til at genere energi med og uden varmepumpe.
I dette projekt er resultater vedr. solprismet fra EUDP-projektet ”Albertslundkonceptet” viderebearbejdet. Solprismet er en samlet præfabrikeret enhed, som indeholder boligens tekniske installationer (varmepumpe, varmtvandsbeholder og ventilationsaggregat).
Projektbeskrivelse

På baggrund af det vellykkede arbejde i EUDP projektet ''Albertslund Konceptet'', gennemføres et opfølgende EUDP projekt med fokus på en videreudvikling af ''Solprisme'' prototypen, som der er vist stor interesse for som ''Business Case'' i relation til energirenovering. Dette har vist sig på udstillinger i relation til KL's klimakonference primo juni 2009 og ''Nordic Climate Solutions'' d. 8. og 9. september 2009, begge afholdt i Bella Centret. Der var her en Velux stand med deltagelse fra Danfoss, hvor Solprismet blev præsenteret med brochurer og plancher.

I relation til EUDP projektet ''Albertslund Konceptet'' er der fremstillet en 1. prototype af Solprismet med varmepumpe, som anvendes sammen med præfabrikerede isoleringselementer til en enkelt C02 neutral, lavenergibolig i Hyldespjældet bebyggelsen i Albertslund. Denne blev indviet i december 2009 i forbindelse med klimatopmødet i København.

I alle øvrige renoveringsbyggerier i Albertslund indgår der fjernvarme således at det ikke er relevant at anvende varmepumper. Situationen er samtidig, at der ikke vil blive afprøvet Solprismer i traditionelle parcelhuse med skråt tag, som har det langt største potentiale for energirenovering i Danmark. Målet med nærværende projekt er derfor, at der samtidigt med det eksisterende arbejde i Albertslund, i regi af en hurtigt arbejdende Task Force, gennemføres en udvikling og produktmodning af Solprismet i samarbejde med VELUX, Danfoss og Rockwool, med fokus på efterfølgende demonstration i et almindeligt parcelhus fra 1970'erne med skråt tag, hvor klimaskærmen samtidigt forbedres. Hensigten her er at opnå en lavenergiklasse 1 standard. Hertil vil Solprismet kunne udgøre en samlet kosteffektiv, præfabrikeret energiforsynings- og/eller lnstallationsløsning af høj kvalitet. Dette anses af projektgruppen som værende af afgørende betydning for at sikre en efterfølgende stor skala implementeringsindsats. Beregninger med Be06 og BYG-SOL beregningsprogrammerne viser at det hermed, og med begrænsede klimaskærmsforbedringer er muligt at opnå en lavenergiklasse 2 standard for et standard parcelhus pa 150 m2 fra 1970'erne.

Der foreslås både at se på generelle anvendelsesmuligheder for brug af Solprismet, som samlet energiforsynlng inkl. brug af en varmepumpe, samt som energieffektivt installationsmodul til områder med fjernvarme. En af de vigtigste kvaliteter ved Solprisme løsningen, som især er afgørende i forbindelse med energirenovering, er at de nødvendige installationselementer til et lavenergibyggeri her placeres i et isoleret rum uden at tage plads op i boligen. Hermed kan man sikre sig at beregnede energibesparelser også vil blive opnået i praksis. Samtidig med at der opnås en samlet rationel installation uden risiko for fejl.

Med hensyn til udviklingsarbejde er der især en speciel problematik i forhold til indpasning i forbindelse med det skrå tag, f.eks. med hensyn til tilgængelighed i forbindelse med vedligehold, som helst skal ske indefra via lysskakten i forbindelse med Velux tagvinduet. Desuden tænkes der på en isoleringsløsning fra Rockwool, hvor dele af løsningen indeholder mineraluld sammen med vakuum isolering for at optimere volumenet. Desuden skal varmeinstallation og varmegenvinder optimeres med hensyn til pladsen og tilgængelighed. Ligesom solfangeranlæg og varmtvandsbeholder med meget begrænsede varmetab skal tilpasses husstørrelsen. Med hensyn til varmepumpen anvendes en større og forbedret udgave, og der vil, i den forbindelse, både blive vurderet muligheden for en ny og meget effektiv udeluft baseret varmepumpe samt anvendelse af en løsning med jordslanger. For den samlede ventilations- og varmeinstallation vil der blive søgt optimeret en såkaldt ''klimasmart'' løsning, som baseres primært på luftopvarmning. Hermed undgås afhængighed og fremtidig vedligeholdelse af det eksisterende radiatorsystem. For varmegenvinderen satses på den højest mulige varmegenvindingsgrad der findes pa markedet i dag. Desuden skal der gøres meget ud af at modernisere anvendelsesmulighederne for Solprismet, således at hver hoveddel af Solprismet kan leveres for sig som præfabrikeret element, der sammensættes på stedet på en rationel og sikker måde. Endelig skal de begrænsede indvendige installationer inde i boligen optimeres til parcelhuset, f.eks. luftkanaler og forbindelsesrør for varme og varmt vand.

Resultater

Solprismet monteres på taget og strømmen til at drive de tekniske installationer leveres af solceller. Hermed er alt teknikken samlet og optimeret i forhold til plads og samtidig et arkitektonisk element, da prismet er forsynet med ovenlysvindue.

Projektarbejdet har bestået af følgende:

  • Justeringer og erfaringsopsamling vedr. det installerede Solprisme fra Albertslund projektet
  • Demonstration af forskellige solprisme-implementeringsløsninger bl.a. i forbindelse med energirenovering af en ældre villa i Sorø med efterfølgende måleprogram
  • Energiberegning og optimering forud for installation af solprisme på 60 energineutrale 2020 huse i Tranbjerg ved Aarhus

Projektet har dannet baggrund for udvikling af ”Solar Solutions” konceptet, som VELUX og Danfoss står bag og som nu er markedsført.

Key figures

Periode:
2010 - 2015
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
2,95 mio.
Støttebeløb:
1,38 mio.
Støtteprocent:
32 %
Projektbudget:
4,33 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64009-0252

Dokumenter

Deltagere

Cenergia Energy Consultants (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Cenergia Energy Consultants 0.35 mio. 0.10 mio.
Danfoss A/S 0.09 mio. 0.60 mio.
Foreningen for Bæredygtig Byer & Bygninger 0.70 mio.
Kuben 0.18 mio. 0.71 mio.
ROCKWOOL A/S 0.06 mio. 0.60 mio.
RUBOW ARKITEKTER A/S 0.12 mio.
Teknologisk Institut 0.09 mio.
VELUX DANMARK A/S 0.60 mio.

Kontakt

Kontakperson
Vejsig Pedersen, Peder
Adresse

CENERGIA Energy Consultants
Herlev Hovedgade 195, st
DK-2730 Herlev
www.cenergia.dk
Vejsig Pedersen, Peder , 44660099, pvp@cenergia.dk
Øvr. Partnere: VELUX A/S; Danfoss A/S; Rockwool A/S; Rubow Arkitekter A/S; Teknologisk Institut; Kuben Byfornyelse Danmark; European Green Cities

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk