Solvarme og energiforsyningens samfundsøkonomi

Institut for Planlægning
I dette projekt analyseres solvarmens rolle i fremtidens vedvarende og intelligente energisystemer. Formålet er at udvikle strategier, tekniske løsninger og værktøjer på forskellige niveauer fra bygningsniveau til byområder ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt. Projektet skal være med til at udbrede best practise og sikre dansk eksportfremme.
Projektbeskrivelse

I dette projekt analyseres solvarmesystemets rolle i fremtidens energisystem – fra bygningsniveau til byområder. I projektet analyseres solvarme ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt i et sammenhængende intelligent energisystem. I projektet udvikles strategier og tekniske løsninger på de forskellige niveauer for solvarmen, samt værktøjer til disse niveauer. Projektet vil fremhæve gode eksempler på brugen af solvarme ud fra, hvordan solvarme kan anvendes i fremtidens vedvarende og intelligente energisystem. I projektet tages højde for solvarmens udfordringer på forskellige plan. Herunder bygningsniveau, byområder og solvarmens rolle i energiforsyningen, hvor der i fremtiden vil være en høj grad af sammenhæng mellem el, varme og transport. Projektet er en del af IEAs solvarmeplatform (taks 52) og skal her i gennem være med til at sikre dansk eksportfremme.

Resultater

Formålet med projektet var at analysere solvarmens rolle i fremtidens energiforsyningssystemer i urbane miljøer. Herigennem er der udviklet strategier, tekniske løsninger og værktøjer på forskellige niveauer fra bygningsniveau til byområder ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt. Derudover skulle projektet være med til at udbrede best practise og sikre dansk eksportfremme.

Der blev taget udgangspunkt i de danske ”solar discrict heating” (SDH) systemers egenskaber, for at se om det var muligt at se lignende udvikling i andre lande. Resultaterne repræsentere ikke den samlede tekniske potentiale på baggrund af følgende årsager. For det første, selvom overskydende-/spildvarme kan være tilgængelig, kan der være argumenter mod at bruge det. Der kræves yderligere analyser til afgøre mere detaljeret, hvor det ville være fornuftigt at indtaste den overskydende varme. Derfor kan SDH være en mulig løsning også for nogle fjernvarmenetværk, som var udeladt fra denne undersøgelse. For det andet er der nu bygget nye fjernvarmenetværk, og nogle af disse omfatter solvarmeanlæg fra netværkets idriftsættelsesdato. Dette omfatter også systemer i nærheden af ​​affaldsforbrænding og overskydende varmekilder. Derfor trods databasen af eksisterende fjernvarmesystemer er omfattende, er ikke alle fjernvarmesystemer inkluderet. Af disse grunde kan analysen betragtes som et første skridt med hensyn til kvantificering og estimere gennemførligheden af ​​store SDH-potentialer i Europa. Den samlede analyse er derfor omtalt som "Solar District Heating - European Potentials version 1" eller kort sagt ”SDHEP1”. Dog er den overordnede konklusion, at solvarme har en rolle at spille i et fremtidigt energisystem ved at mindske presset på knappe ressourcer og at levere varme, når ingen alternative varmekilder er tilgængelige.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,36 mio.
Støttebeløb:
2,54 mio.
Støtteprocent:
87 %
Projektbudget:
2,90 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
IEA
Journalnummer
64013-0533

Dokumenter

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.56 mio. 0.17 mio.
PlanEnergi 0.59 mio. 0.15 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.39 mio. 0.04 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk