Stirling-motor omdanner biomasse til el og varme

Stirling Danmark har udviklet en unik motorteknologi, der kan omdanne biomasse til CO2-neutral el og varme. I projektet blev et fleksibelt ikke-nettilsluttet brændsels-containeranlæg udviklet og demonstreret.
Projektbeskrivelse

Stirling Danmark (SD) har udviklet en unik Stirling-motor baseret teknologi, der muliggør omdannelse af biomasse af lav værdi til CO2-neutral el og varme af høj værdi i anlægsstørrelser af 35-500 kWe el-out-put. Teknologien har et globalt potentiale som kraftvarmeteknologi til store bygninger og små samfund. Endvidere har teknologien potentiale til at substituere dieselgeneratorer som elproduktionsteknologi i 100.000'vis af installationer over alt på kloden. Teknologien giver kunden fordele i form af CO2-neutral elektricitet og varme baseret på lokalt tilgængelige brændselsressourcer. Specifikt indeholder projektet følgende elementer: 1) Udvikling af teknologien til ø-drift forhold. Dette kræver videreudvikling af motorteknologien og nye kontrolstrategier; 2) Udvikling og demonstration af et Stirling anlæg, der kan operere under ø-drift forhold og således bevise potentialet som en substituerende teknologi i forhold til traditionelle dieselgeneratorer; 3) Udvikling af et modulært system som muliggør simpel og omkostningseffektiv transport og montage af anlæggene (plug-and-play løsninger); 4) Demonstration af teknologiens brændselsfleksibilitet (både faste og flydende); 5) Demonstration af mulighed for alternativ udnyttelse af den genererende varme i situationer, hvor der ikke er behov for opvarmning.

Resultater

Projektets hjørnesten har været design og etablering af et komplet containerbaseret energianlæg med en stirlingmotor og en modstrømsforgasser til afsidesliggende områder med begrænset elnet og rigelige mængder biomasse. Containeranlægget blev opstillet hos Amagerforbrænding til COP15, og har siden opnået 1.584 driftstimer og produceret 36 MWh el.

Udover etablering og drift er der gennemført en række målinger af det flisfyrede anlæg, herunder emissionsmålinger der viste meget tilfredsstillende resultater, hvad angår NOx og CO. Et forsøg med pileflis måtte afbrydes efter ca. 3 dage på grund af støvophobninger i forgasserens gasafgang og lange ''stikkere'' i pileflisen, der satte sig fast i indfødningssystemet.

Der blev ikke observeret problemer i forhold til pileflisens øvrige forbrændingstekniske egenskaber. En anden del af projektet har være koncentreret om et pyrolyseanlæg hos Barritskov Skov- og Landbrug, hvor der er udført en række forsøg med flis af trækasser, træ- og halmpiller. Forsøgene var succesfulde i den forstand, at der ikke var problemer med at få omsat de testede brændsler. (Forskning i Bioenergi, Brint og Brændselsceller, no. 38, december 2011)

Key figures

Periode:
2008 - 2012
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
4,01 mio.
Støttebeløb:
4,77 mio.
Støtteprocent:
54 %
Projektbudget:
8,78 mio.

Kategori

Oprindelig title
Biomasse- og flydende biobrændselbaseret poly-generation i ikke-nettilsluttet og net-tilsluttet drift
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
63011-0081

Deltagere

STIRLING.DK ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
I/S Amager Ressourcecenter 0.55 mio. 1.16 mio.
Barritskov Skov- og Landbrug 0.51 mio. 0.28 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.36 mio. 0.01 mio.
Force Technology 0.45 mio. 0.24 mio.
STIRLING.DK ApS 2.90 mio. 2.32 mio.

Kontakt

Kontakperson
Jesper Noes
Adresse

Stirling Danmark ApS
Diplomvej
DK-2800 Lyngby, Danmark
www.stirling.dk
Noes, Jesper , 88184810, jn@stirling.dk
Øvr. Partnere: Barritskov Skov- og Landbrug; Danmarks Tekniske Universitet. DTU MEK; FORCE Technology; I/S Amagerforbrænding

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk