Store elvarmepumper til fjernvarme (SVAF)

Projektets formål er afprøvning og optimering af store el-drevne varmepumper (ca. 5 MJ/s) der bruger naturlige kølemidler, samt test af anvendelse af både høj- og lavtemperatur varmekilder i form af hhv. geotermi og hav- og/eller spildevand. På sigt med henblik på opskalering til >75 MJ/s mhp. indpasning af vindkraft og grøn fjernvarmeproduktion.
Formålet med projektet var at accelerere brugen af store eldrevne varmepumper i Hovedstadens fjernvarmesystem gennem industrielt samarbejde og eksperimentel udvikling. Projektet er fase 1 af en forventet satsning inden for varmepumper og gennemføres for at sikre innovativt design og drift ift. elsystemet, samt omkostningseffektivitet og størst mulig klimafordel.
Projektbeskrivelse
Store varmepumper (VP) til fjernvarme (FV) står over for en række udfordringer, der forhindrer en introduktion af storskala VPer til fjernvarmeproduktion. De største barrierer er i centrale fjernvarmeområder rentabiliteten af investeringer i store VPer i forhold til kraftvarme, men også mangel på viden; opskalering og optimering af design og driftserfaringer med store VPer (ca. 5 MJ/s) på naturlige kølemidler, herunder test af intelligente driftsstrategier og egnede varmekilder, som på sigt kan medvirke til at gøre store VPer rentable.

Konkret indebærer projektet konceptudvikling for det tekniske design (dette projekt, fase 1) for opførelse og test (fase 2) af to elektrisk drevne 5 MJ/s VPer baseret på a) en højtemperatur varmekilde i form af geotermisk energi og b) en eller to lavtemperatur varmekilder i form af hav- og/eller spildevand.
Resultater

Formålet med projektet var, at accelerere anvendelsen af store eldrevne varmepumper (VP) i fjernvarmesystemet (FV) gennem industrielt samarbejde, forskning og eksperimentel udvikling. Projektet omfatter første fase af et demonstrationsprojekt, som har haft fokus på udvikling af teknologikoncepter og testprogrammer for to storskala varmepumper med henblik på demonstration af optimalt design, SMART systemintegration, kosteffektivitet og klimafordele. Resultaterne er blevet dokumenteret i en række notater, som omhandler: Designkriterier, teknologivalg, samt udkast til principdiagrammer samt tilslutninger til el-og fjernvarmenet,
bygning mv. Hovedresultaterne er opsummeret i denne rapport.

Key figures

Periode:
2014 - 2015
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
2,62 mio.
Støttebeløb:
1,34 mio.
Støtteprocent:
34 %
Projektbudget:
3,96 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64014-0127

Deltagere

HOFOR A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
HOFOR A/S 0.41 mio. 1.88 mio.
VEKS A/S 0.02 mio. 0.04 mio.
Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR) 0.04 mio. 0.05 mio.
Innoterm A/S 0.37 mio. 0.28 mio.
ALFA LAVAL COPENHAGEN A/S 0.04 mio. 0.06 mio.
DANSK MILJØ & ENERGISTYRING A/S 0.13 mio. 0.09 mio.
Biofos 0.03 mio. 0.07 mio.
Innoterm A/S 0.37 mio. 0.28 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk