Sundhed som driver for energioptimering af LED-lysstyring

Psykiatrisk Center København

Projektet forsøger at få svar på, hvor stor effekten af dynamisk LED-kunstlys er på mennesker indlagt med depression i forhold til konventionelt lys (CFL) og hvilken indflydelse dette helbredsfremmende lys har på energiforbruget.

I projektet opnåedes en betydelig energibesparelse med høj lystilfredshed og bedre farvegenkendelse i et tværfagligt samarbejde, som på kort tid implementerede ny dynamisk LED teknologi i en klinisk hverdag på en sengeafdeling. 

Projektbeskrivelse

Energibesparende dynamisk LED-lys kan anvendes terapeutisk i psykiatrien. Projektet forsøger at få svar på, hvor stor effekten af dynamisk LED-kunstlys er på mennesker indlagt med depression i forhold til konventionelt lys (CFL) og hvilken indflydelse dette helbredsfremmende lys har på energiforbruget. Specifikt undersøges om patienter med depression får en kortere indlæggelse, mindre medicinforbrug, og hurtigere bedring samtidig med at LED-styring sparer energi. Et tidligere projekt viste, at patienter indlagt i sengestuer med begrænset adgang til sollys (Nord Vest vendte stuer), havde en statistisk signifikant længere indlæggelsestid end patienter i stuer med adgang til sollys (Syd Øst vendte). Derfor vil det ansøgte projekt søge at optimere belysningsforholdene på de mørke Nord Vest vendte sengestuer, se om det har en terapeutisk effekt

Resultater

Projektets resultater om dynamisk LED-belysning danner baggrund for indeklima- og lysprojekter på det kommende psykiatriske hospital Ny Psykiatri Bispebjerg.

Med udviklingen i LED teknologi er der gradvist sket et skift fra CFL lysstofrør til LED kunstlys. Derved spares energi, men det giver også mulighed for at ændre dynamisk på lysstyrken og farvesammensætningen (indholdet af forskellige bølgelængder) gennem døgnet.

Projektet har undersøgt, hvor stor energibesparelser, der er ved skift fra CFL lysstofrør til dynamisk LED og, hvordan dynamisk LED kunstlys påvirker patienter på en sengeafdeling.

Store energibesparelser og høj lystilfredshed
Projektet viste, at der ved skift fra CFL lysstofrør med reflektor til et dynamisk LED kunstlys system kunne opnås en estimeret energibesparelse på 76 % og samtidig en meget høj farvegengivelse (CRI).

Vi opnåede en betydelig energibesparelse, en høj lystilfredshed og bedre farvegenkendelse ved at implementere ny dynamisk LED teknologi på en sengeafdeling.
Klaus Martiny, Psykiatrisk Center København

I projektet blev elbesparelsen ved skift fra belysning med CFL lysstofrør til dynamisk LED kunstlys beregnet. Derudover blev det dynamiske kunstlys testet med en LED kunstlys installation i 4 rum på en psykiatrisk sengeafdeling med fokus på funktion og lyskomfort (pilotprojektet).

Endelig blev det dynamiske LED kunstlys installeret i 10 rum på et nyrenoveret psykiatrisk sengeafsnit, hvor det aktuelt anvendes i en klinisk undersøgelse der sammenligner standard med dynamisk LED kunstlys med fokus på effekt på depression og medicinforbrug (effektstudiet). I begge tilfælde erstattede LED kunstlyset den eksisterende belysning.  

Energiberegningen
Energiberegningen viste, at der var en besparelse ved anvendelse af det dynamiske LED kunstlys i forhold til den eksisterende CFL belysning med monteret blændereducerende reflektor på 76 %, og en besparelse på 28 % uden blændereducerende reflektor. Lysmålinger viste en betydelig bedre farvegengivelse (CRI) af LED kunstlyset i forhold til de eksisterende CFL lysstofrør på henholdsvis 95 versus 81.

Pilotprojektet viste en høj andel af tilfredshed med både dynamisk og standard LED kunstlys på henholdsvis 78 % og 72 %. Lysstyringen fungerede perfekt

Høj tilfredshed med nyt lys
Pilotprojektet viste en høj andel af tilfredshed med både dynamisk og standard LED kunstlys på henholdsvis 78 % og 72 %. Lysstyringen fungerede perfekt. Ingen patienter afsluttede forsøget på grund af lysgener, og der var kun ubetydelige bivirkninger af LED kunstlyset. Resultaterne fra pilotprojektet dannede baggrund for lysindstillingerne i det igangværende effektstudie, som nu har inkluderet 31 patienter.

Lysmålinger i patientrummene viste at der var stor forskel på dagslyset i patientrummene i forhold til rummenes placering i forhold til verdenshjørner og tid på dagen.

Videre anvendelse
Der udestår nu et stort forskningsmæssigt og teknisk udviklingsarbejde med at optimere
lyssætning og ikke mindst at udvikle systemer der tillader individuel tilpasning af belysningen. Patienter har væsentlig forskellig døgnrytme og lyssensibilitet og en individuel tilpasning per stue måske i form af dynamiske lysscenarier er en oplagt udviklingsmulighed.

Endemålet er at undgå dårligt belyste rum i en bygning og at tilpasse belysningen så det giver en sundhedsfremmende påvirkning på den person som bruger rummet.

Vi vil bruge resultaterne til at rådgive om belysning på Ny Psykiatri Bispebjerg, hvor vi er officielle forskningspartnere. Der vil også blive lavet nye forsøg på Ny Psykiatri Bispebjerg med dynamisk lys og indsamlet mere viden i en videre undersøgelse, hvor vi ser på det samlede indeklima.

Resultaterne vil sammen med resultaterne fra Elforsk-projektet ”Room-light 1:1 Ny Psykiatri Bispebjerg" (350-050) danne baggrund for indeklima- og lysprojekter på det kommende psykiatriske hospital Ny Psykiatri Bispebjerg.       

Key figures

Periode:
2016 - 2020
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
0,64 mio.
Støttebeløb:
1,35 mio.
Støtteprocent:
68 %
Projektbudget:
1,99 mio.

Kategori

Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
ELFORSK 348-026

Deltagere

Region Hovedstaden (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Chromaviso ApS

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk