Termokemiske undersøgelser af cellulolytiske enzymer til brug i produktionen af anden-generations bioetanol

Anvendelse af cellulose til fremstilling af biobrændstoffer kræver, at cellulosen først nedbrydes til mindre molekyler. Hertil kan flere forskellige enzymer bruges. Projektet sigter mod at udvikle en metode til karakterisering af disse enzymers regulering og nedbrydningsmekanismer ved brug af termodynamisk screening.
Projektet har arbejdet med nedbrydning af af biomasse ved hjælp af enzymer. Der er udviklet nye målemetoder, der kontinuert kan registrere nedbrydningshastigheden.
Projektbeskrivelse

Biosfærens samlede produktion af cellulose udgør årligt ca. 100 milliarder tons. Cellulose er dermed den vigtigste biologiske resource, der kan lægges til grund for en bæredygtig udvikling. En af de mest lovende anvendelser er fremstilling af CO_2-neutrale flydende brændstoffer til transport. Den primære udfordring for denne anvendelse er nedbrydningen af cellulose til mindre molekyler, som kan fermenteres til fx bioethanol. En effektiv og miljøvenlig nedbrydning kan opnås ved brug af en række enzymer som cellulase, hemicellulase, xylanase og esterase. Industriel udvikling af sådanne enzymsystemer er kritisk afhængig af teknikker, der hurtigt og effektivt kan karakterisere nedbrydningsprocessen for forskellige enzymvarianter og under varierende forhold. Der er imidlertid i dag et begrænset udvalg af sådanne teknikker. Ved indeværende projekt udvikles en hidtil ubeskrevet tilgang til karakterisering af disse enzymgrupper. Det grundlæggende princip er at kvantificere den varme, som den enzymkatalyserede reaktion udvikler. Denne metode har en række fordele ved både grundlæggende undersøgelser og målinger på komplekse suspensioner af biomasse. For eksempel kan effekten af inhibitorer bestemmes hurtigt og effektivt, ligesom metoden åbner muligheder for høj produktivitet via automatisering. På basis af den termokemiske teknisk vil projektet: 1) etablere en international forskningsgruppe i cellulolytiske enzymers regulering og nedbrydningsmekanismer, og 2) udvikle et screeningsværktøj til anvendelse i biomasseforskning.

Det grundlæggende princip er ved brug af et kalorimeter at kvantificere den varme, som den enzymkatalyserede reaktion udvikler. Vores indledende arbejde har bekræftet, at metoden har en række fordele. For eksempel kan en kompleks suspension som biomasse umiddelbart undersøges, ligesom effekten af en række inhibitorer og promotorer kan følges i realtid. Endelig tilbyder metoden en unik tidsopløsning, idet den primære observerbare størrelse (varme flow i J/s) afspejler hastigheden af hydrolysen og ikke som ved andre assay teknologier koncentrationen af produkt eller substrat.

Forskningsgruppen er opbygget som et nært samarbejde mellem Roskilde Universitet (RUC) og Novozymes A/S (NZ). Førstnævnte har en langvarig erfaring indenfor biofysisk anvendelse af kalorimetri, mens NZ har en ledende ekspertise i saccharificering og cellulolytiske enzymer.

Projektet har ansat 3 postdocs og 4 phdstuderende, samt en laborant, og forskningsgruppen omfatter også ca. 10 fastansatte forskere ved RUC og NZ samt et lignende antal speciale- og bachelorstuderende. Den effektive udveksling af erfaring og ideer mellem de to institutioner sikres ved at postdocs, phd- og specialestuderende deler deres tid mellem de to institutioner, samt ved månedlige statusmøder og workshops, hvor gruppens egen forskning og nye resultater fra litteraturen diskuteres samlet.

Resultater

Projektet har arbejdet med nedbrydning af af biomasse ved hjælp af enzymer. Denne proces er central for planlagte industrier, der skal anvende overskudsprodukter fra skov- og landbrug til at fremstille bæredygtigtige flydende brændstoffer og biobaserede alternativer til petrokemiske produkter. Ved projektet er der udviklet nye målemetoder, der kontinuert kan registrere nedbrydningshastigheden. Sådanne metoder er vigtige for at kunne karakterisere nedbrydningen og identificere de flaskehalse, der sænker nedbrydningshastigheden. Det er bla. vist at nedbrydningen kan følges i realtid ved at måle den varme der udvikles. Jo hurtigere reaktionen forløber desto mere varme frigives, og denne enkle tilgang har bla. den fordel at den kan anvendes direkte på det industrielle råmateriale, der fremstår som en fugtig, ugennemsigtig masse. Ved brug af denne og andre metoder, er det vist at nedbrydningen bla. begrænses af uproduktiv binding af enzymer til cellulose i biomassen og inhibering af enzymer af både reaktionsprodukter og andre stoffer i biomassen.
Der er nu startet et nyt forskningsprojekt, der forsøger at mindske disse problemer ved brug af muterede enzymer.

Key figures

Periode:
2008 - 2013
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
15,40 mio.
Støttebeløb:
14,37 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
27,90 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
ENMI 2104-07-0028

Deltagere

Roskilde Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
NOVOZYMES A/S

Kontakt

Kontakperson
Westh, Peter
Adresse

Roskilde Universitet. Institut for Natur, System og Modeller. Funktionelle Biomaterialer
Universitetsvej 1, 18.1
DK-4000 Roskilde, Danmark
www.ruc.dk
Westh, Peter , 46742000, pwesth@ruc.dk
Øvr. Partnere: Novozymes A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk