Test Center for grønne gasser

Støtten går til etablering af ”Green Gas Test Center”, der skal teste nye grønne gasser fx biogas inden de sendes ud i naturgasnettet, fx biogas.

Formål med etablering af testcentret er at tilbyde måleydelser i forbindelse med anvendelse af grønne gasser i energisystemet generelt, og specifikt i forbindelse med tilsætning af grønne gasser til naturgasnettet. Der er identificeret fire markeder: biogas, forgasningsgas, brint og F&U projekter generelt. På alle områder er der etableret metoder, der dækker kundernes nuværende behov for måle- og analyseydelser

Projektbeskrivelse

Centeret skal sikre, at VE-gassen har en tilstrækkelig kvalitet til, at nettets integritet ikke skades og retter sig både mod producenter af VE-gasser og energiselskaber. Fokus er i første omgang frem mod 2020 på biogas. På længere sigt vil der også være fokus på andre VE-gasser, nemlig brint og gasificeret biomasse.

Resultater

Baseret på diskussioner med potentielle kunder i naturgasselskaberne blev biogas prioriteret, fordi det på kort sigt har størst potentiale mht. tilsætning af grønne gasser til naturgasnettet. Bestemmelse af hovedkomponenter og sporstoffer i biogas tilbydes i dag som standardanalyser. Kunderne er bl.a. ejere af biogasanlæg, som skal dokumentere gaskvaliteten i forbindelse med anskaffelse af en ny gasmotor, og ejere af opgraderingsanlæg, som skal dokumentere at den opgraderede biogas opfylder Sikkerhedsstyrelsens krav. Herudover er der udført opgaver for producenter af nyt udstyr (siloxanfiltre, måleudstyr), og testcentret har leveret ydelser til DGC’s projektafdeling.

Forgasning forventes på længere sigt at kunne bidrage med grønne gasser til naturgasnettet. Testcentret har udført analyser af hovedkomponenter i forgasningsgas for nye aktører på markedet, som ikke har egne testfaciliteter. Herudover har vi deltaget i et FUD projekt (Gasolution) som leverandør af analyseydelser.

På brintområde har vi valgt at fokusere på analyse af naturgas-brint blandinger, fx i forbindelse med power-to-gas projekter. Der er udført analyser af sporstoffer i brint fra elektrolyse.

Der er brugt ca. 69 % af budgettet for etableringsfasen, og både omsætningen og det beløb, der er udbetalt til rabatter, er væsentligt lavere end forudsat i tidsplanen.

Den lave omsætning skyldes til dels, at støtteordningen til opgraderet og renset biogas har været forsinket, og der er derfor kun få anlæg, der leverer grønne gasser til naturgasnettet. Den lavere aktivitet gælder dog ikke kun for opgraderet biogas. Også på de øvrige områder – biogas generelt, forgasning, brint og F&U
er behovet for måle- og analyseydelser mindre end forventet. På nuværende tidspunkt er der derfor ikke basis for yderligere investering i testfaciliteter.

Markedet er fortsat under udvikling, og situationen kan derfor nemt ændre sig i løbet af de kommende år.DGC vil følge udviklingen og etablere yderligere testfaciliteter, når markedet efterspørger nye ydelser.

Key figures

Periode:
2011 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
1,71 mio.
Støttebeløb:
1,34 mio.
Støtteprocent:
44 %
Projektbudget:
3,06 mio.

Kategori

Oprindelig title
Green Gas Test Center
Program
Green Labs DK
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Test og demonstrationsfacilitet
Journalnummer
1518-0024

Deltagere

DANSK GASTEKNISK CENTER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 1.34 mio. 1.71 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk