Test af lodret jordvarme med solvarmeakkumulering

Projektet har undersøgt om det muligt at lagre overskudssolvarme i en energibrønd – 100 meter nede i undergrunden – for derefter udnytte den akkumulerede varme via en varmepumpe om vinteren. To anlæg blev bygget og sat i drift. Der blev påvist gode muligheder for besparelser i forhold til oliefyr, men højere anlægsomkostninger end ventet.
Projektbeskrivelse
Målet er at undersøge og dokumentere muligheden for at lagre overskudsvarme i undergrunden ned til 100 meters dybde i en energibrønd for derefter at udnytte den akkumulerede varme via en varmepumpe i vintersæsonen. Herved forventes effekten af varmepumpen at blive fordoblet. Overskudsvarmen kommer fra overdimensionerede solvarmeanlæg og brændeovne med vandkammer. Varmepumper, solfangere og brændeovne er velkendte og gennemprøvede teknologier. Det nye er sammensætninge af teknologierne samt energibrøndene. Ideen med at kombinere energikilderne er ikke afprøvet. Vi forventer at der efter en testperiode på et år vil være dokumentation for at systemet ikke alene virker men også vil være både økonomisk og ikke mindst miljømæssigt rentabelt
Resultater

Projektets formål var at undersøge og dokumentere muligheden for at lagre solvarme i undergrunden (ned til 100 meter) i en energibrønd for derefter at udnytte den akkumulerede varme via en varmepumpe i vintersæsonen.

Et anlæg består af solfangere, varmepumpe, energibrønd, akkumuleringstank, måleudstyr, brændeovn m. vandkammer, varmeveksler og en varmestyringsenhed. To anlæg blev bygget og sat i drift i Hou. Det ene har været i drift i et år og vist følgende resultater:

  • Den årlige varmeudgift var kr. 10.920, hvor den med et oliefyr ville have været kr. 26.500. Dette er en økonomisk besparelse på kr. 15.540 og CO2-reduktion på 3900 kg.
  • Jordtemperaturen i energibrønden blev hævet med 3,43 grader i løbet af sommeren
  • Varmepumpen havde en gennemsnitlig effekt på 4,5, hvilket er højere end uden varmenedpumpningen og 1,0 højere end et traditionelt jordvarmeanlæg. Dette er en effektivitetsforøgelse på næsten 25 %.

Den øgede effektivitet er dog endnu ikke tilstrækkeligt til at markedsføre anlægstypen. Anlægget er pladskrævende og omkostningstungt at etablere energibrøndene. Tilbagebetalingstiden er derfor i overkanten.

Projektparterne fortsætter samarbejdet med henblik på at udvikle konceptet. Partnerne er i den sammenhæng i forhandlinger med virksomheden Brunata om et markedsføringssamarbejde.

Key figures

Periode:
2009 - 2011
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
0,66 mio.
Støttebeløb:
0,66 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
1,33 mio.

Kategori

Oprindelig title
Testning af lodret jordvarme med solvarmeakkumulering
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64009-0092

Dokumenter

Deltagere

EXPORTGRUPPEN HELIA ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
EXPORTGRUPPEN HELIA ApS 1.11 mio. 1.11 mio.

Kontakt

Kontakperson
Uffe Jonassen
Adresse
Exportgruppen Helia Aps
Houvej 10
DK-9370 Hals
Jonassen, Uffe , 98129390, uffe@scan-line.net
Øvr. Partnere: Energi Nord A/S; Dansk Varmepumpe Industri A/S; BATEC Solvarme A/S; Heta A/S; K. Sørensen & Søn A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk