Udvikling af anlæg til gasbåren flashpyrolyse i multikanal-reaktor med energioverskud

Formålet med projektet er således at udvikle et fuldskala flashpyrolyse-anlæg med en kapacitet på 15 tons biomasse i døgnet. Anlægget vil blive udviklet i forlængelse af det reaktorpatent, vi har opnået, og de erfaringer, vi har høstet i løbet af de seneste ca. 10 år med udviklingen af gasbåren flashpyrolyse. Vi har således udviklet modellen for en reaktor, der håndterer biomassen på en ny måde og optimerer såvel anlæggets egenkapacitet og energioverskud. For at kunne tilføre et bidrag til fremtidens mål om større udbredelse af pyrolyse vil vi opføre anlægget hos Springkilde Æg ved Horsens. Anlægget vil i projektet kunne fødes med biomasse i form af fraktionerne hønsemøg, halm og gyllefibre.

Projektbeskrivelse

Projektets omdrejningspunkt er opbygningen af et fuldskala flashpyrolyse-anlæg, og anlægget vil blive opbygget med teknisk udgangspunkt i vores patenterede gasbårne reaktormetode. I en multikanalreaktor vil anlægget nå en kapacitet til behandling af 15 tons biomasse i døgnet. Udbyttet fra anlægget vil være gas til energiformål og biokul med agronomiske nytteegenskaber samt stabil carbon capture. Biomasserne, vi har i sigte, er gyllefibre, hønsemøg og halm, der har hver sine karakteristika i såvel den mekaniske håndtering i anlægget som i den producerede biochar og gas. Projektet er således inddelt i tre hovedfaser: 1. Forbehandling af biomasse. 2 Pyrolyse – og 3. Validering af biochar og gas, herunder udbringning. Projektets konsortium er sammensat af aktører, der repræsenterer hele denne værdikæde.

Projektet vil blive understøttet af den viden, vi har opnået igennem de seneste 10 år i opbygningen af et  pilotanlæg for flash pyrolyse, der adskiller sig ved at operere ved højere temperaturer – over 800 grader celsius. Vi kan dermed indarbejde den nødvendige viden på en lang række afgørende parametre i det færdige anlæg. Samtidigt består projektet af en gruppe partnere, der hver især byder ind med relevante og væsentlige kompetencer. Fra Syddansk Universitet tilføres projektet målemetoder til validering af anlæggets udbyttefraktioner med henblik på optimal samfundsmæssig udnyttelse. Lykke Smeden vil i projektet udvikle en nedfælder, der er designet i forhold til udbringning af biokul på støvform, og denne vil blive testet i anvendelse på markerne ved Havndal hos Lisbjerregaard.

Flashpyrolyse-anlæg

Key figures

Periode:
2022 - 2024
Bevillingsår:
2022
Egen finansiering:
11,10 mio.
Støttebeløb:
18,58 mio.
Støtteprocent:
63 %
Projektbudget:
29,68 mio.

Kategori

Program
Pyrolysepuljen
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Keywords
Biofuels CCUS Cirkulær økonomi
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
PYR221-493879

Deltagere

Frichs Pyrolysis ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Frichs Pyrolysis ApS 11.97 mio. 7.98 mio.
SPRINGKILDE ÆG P/S 2.48 mio. 1.65 mio.
LYKKE SMEDEN A/S 1.20 mio. 0.80 mio.
Lisbjerregaard 0.62 mio. 0.41 mio.
Syddansk Universitet 2.32 mio. 0.26 mio.

Kontakt

Kontakperson
Ove Munch
Adresse

Adresse: Sverigesvej 14, 8700 Horsens

Tlf.: 40367165                                

Hjemmeside: www.frichs-pyrolysis.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk