Udvikling og demonstration af en stor vindmøllevinge til offshore marked (XL-BLADE)

Det overordnede formål er at reducere den samlede offshore vindenergi pris ved at sammenlægge det teknologiske lederskab af tre offshore industriledere på tværs af tre deltagende lande for at designe, validere og implementere verdens største offshore vindmøllevinge.

Projektbeskrivelse

De havvindmøller, der for tiden er ved at gennemgå prototype testning, ligger i området fra 6-8 MW. For at kunne tage næste skridt til størrelsen 8-10 MW, vil en letvægt vindmøllevinge, der nærmer sig 90 meter, blive udviklet, fremstillet og feltvalideret. Vingestrukturen vil blive designet med en innovativ hybrid kul-/glasfiberteknologi, og det strukturelle design, der følger et Design-for-manufacturing koncept, fører til et optimalt design, der er ideelt til fremstilling af ultra-lange vinger. Det barske havmiljø kan føre til erosion af vingernes forkant i løbet af deres levetid på vindmøllen. Et nyt forkantbeskyttelsessystem med overlegen livstidsydelse sammenlignet med almindelige typer beskyttelsestape vil blive udviklet. Ydelsen for det udviklede beskyttelsessystem vil blive valideret accelereret i en regnerosionstester, der simulerer forholdene i det barske havmiljø. Desuden vil det endelige forkantbeskyttelsessystem blive testet i felten i et virkeligt havmiljø. Projektet vil levere en testvinge til fuldskala statisk og dynamisk test samt en prototype rotor til feltvalidering.

Projektet er en del af DemoWind programmet med det overordnede formål at reducere den samlede cost of energy for offshore vindenergi ved at sammenlægge den teknologiske førerposition for tre offshore markedsledere på tværs af 3 deltagende lande for at designe, validere og ibrugtage verdens største havvindmøllevinge.

Resultater

I projektet har LM Wind Power A/S vist, at der kan fremstilles en +88 meter vindmøllevinge ved at kombinere innovative materialer og metoder.

Projektet var et EU ERA-NET medfinansieret projekt. Programmets overordnede formål var at reducere den samlede offshore-vinds CoE. I projektet har man samlet tre af offshore-branchens ledere fra tre lande til at designe, validere og bygge verdens største offshore-vindmøllevinge. ADWEN Offshore S.L og ORE Catapult Development Services Limited var internationalt støttet.

Danske LM Wind Power har udviklet et ny materialesammensætning og forkants-beskyttelse fra TRL 5 til TRL 7 ved at fremstille en +88 meter lang vinge med nyt materiale og lamineringsproces. Vingen er demonstreret og resultaterne er valideret på en fuldskala offshore vindmølleprototype installeret i Tyskland.

Ved at kombinere innovative materialer og metoder er to barrierer for produktion af længere vinger blevet brudt. Forkants-erosion er blevet reduceret med et nyudviklet beskyttelsessystem og tilhørende applikations-setup. Derudover er vingens vægt holdt på et acceptabelt niveau ved at introducere en ny materialesammensætning med carbon, glasfibre og et nyt resin-system.

Der er desuden udviklet et nyt produktionssetup for at kunne fremstille vingerne, og LM Wind Power har fremstillet et prototype-rotorsæt, der er installeret på en ADWIN-prototypemølle.

Projektet har haft teknologisk betydning for udviklingen af længere vinger og større vindmøller.

Key figures

Periode:
2015 - 2018
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
54,40 mio.
Støttebeløb:
21,76 mio.
Støtteprocent:
40 %
Projektbudget:
54,40 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
64015-0086

Dokumenter

1

Deltagere

LM WIND POWER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
LM WIND POWER A/S 21.76 mio. 32.64 mio.

Kontakt

Adresse

Tlf.:  79840000                                               

E-mail:   info@lmwindpower.com   

 WWW: lmwindpower.com

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk