Udvikling af elbesparende reguleringsstrategier og optimering af ventilationsanlæg i svømmehaller

Projektet skal udbygge viden om nøgletal for svømmehallers energiforbrug og på det grundlag udvikle og implementerer en simuleringsmodel for ventilation og styring samt opstille en dimensioneringsvejledning for varmepumper til brug i svømmehaller
Programmet som er udviklet tager hensyn til mange forskellige ting og er derfor et rimelig komplekst og avanceret program, som henvender sig specielt til personer, som beskæftiger sig med projektering og optimering af svømmehaller - både eksisterende og nye. De nyudviklede ventilationsmodeller er implementeret i standardversionen af BSim-programpakken og stilles således frit til rådighed for alle brugerne.
Projektbeskrivelse

Projektet skal udbygge viden om nøgletal for svømmehallers energiforbrug og på det grundlag udvikle og implementerer en simuleringsmodel for ventilation og styring samt opstille en dimensioneringsvejledning for varmepumper til brug i svømmehaller

Resultater

Projektet har vist, at der er meget stor forskel på de enkelte svømmehaller, som har været med i projektet. Det har også vist, at der med meget små midler på bl.a. varmepumpesiden kan gøres en del.

Alene almindelig service og vedligehold samt indregulering af den køletekniske del i varmepumpen vil kunne give en besparelse. Og det uanset, om der er tale om varmegenvinding fra ventilation eller fra badevand. Ligeledes er det blevet anskueliggjort, at temperaturer og forskelle på disse mellem bassinvand og svømmehalsluft har en stor betydning for, hvad det koster at drifte en svømmehal.

Hidtil har projektering af svømmehaller været baseret på vanlig praksis, på opførsels- og driftserfaringer fra andre svømmehaller. Der har ikke eksisteret værktøjer til at simulere forskellige tilstande og forskellige brugsmønstre for derigennem at vælge den optimale løsning. Løsningerne er udelukkende valgt efter devisen: 'Det virker, og sådan plejer vi at gøre!'.

Nye tiltag for energibevidst projektering af svømmehaller sker således i dag udelukkende på basis af viden og erfaringer fra driften – og ikke på baggrund af behovsanalyser. Der er næppe nogen tvivl om, at styring og regulering er et kraftigt redskab til at nedsætte energiforbruget, men det har været vanskeligt at opstille optimale reguleringsforhold, da det ikke har været muligt at simulere og sammenligne driftsforhold, varmegenvindings og opvarmningsmetodikker mv.

Projektet ønskede derfor at arbejde med at identificere og videreudvikle en række styrings- og reguleringsstrategier til at forbedre driftsøkonomien i svømmehaller – og desuden, at finde frem til den optimale anvendelse og styring af varmepumpeanlæg kontra mere traditionelle opvarmningsformer.

Derfor er det altid interessant at kigge på, hvilke temperaturer der er hvor, og ikke mindst hvornår. Alle iagttagelserne og udarbejdelsen af matematiske modeller har resulteret i et software program til simulering af svømmehaller.

Dette program er udviklet til at tage hensyn til mange forskellige ting og er derfor et rimelig komplekst og avanceret program, som henvender sig specielt til personer, som beskæftiger sig med projektering og optimering af svømmehaller - både eksisterende og nye.

De nyudviklede ventilationsmodeller er implementeret i standardversionen af BSim-programpakken og stilles således frit til rådighed for alle brugerne. Mere information om BSim kan findes på bsim.dk

Key figures

Periode:
2003 - 2008
Bevillingsår:
2003
Egen finansiering:
1,15 mio.
Støttebeløb:
2,22 mio.
Støtteprocent:
66 %
Projektbudget:
3,38 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling af elbesparende reguleringsstrategier og optimering af ventilationsanlæg i svømmehaller
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 335-004

Kontakt

Kontakperson
Hansen, Jan
Adresse

Alectia A/S
Teknikerbyen 24
DK-2830 Virum, Denmark
www.alectia.com
Hansen, Jan , 88191242, jaha@alectia.com
Øvr. Partnere: Aalborg Universietet. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi); Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg); Rambøll; Teknologisk Institut; Force Technology; JM Projekt; Dansk Svømmeteknisk Forening

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk