Udvikling af ESCO som værktøj til realisering af energieffektivisering i små og mellemstore erhvervsvirksomheder

Der er et stort energisparepotentiale i de små og mellemstore virksomheder, men projektgruppen har ikke forsøgt at beregne, hvor store ekstra omkostninger i forhold til ”traditionel energirådgivning”, elselskaberne skal indregne for at kunne bidrage til at realisere dette potentiale med de metoder, som projektgruppen anbefaler.
Resultater

Det var projektets formål at øge gennemførelsesgraden i elselskabernes energirådgivning over for små og mellemstore virksomheder fra 10-15 % til omkring 50 % ved at udvikle rådgivningen med større vægt på medarbejderinddragelse og supplere med en tilpasset energitjenesteselskab (ESCO)-model til finansiering af de energibesparende projekter. Projektgruppen henviser til, at målsætningen er realiseret, da halvdelen af de 10 involverede case-virksomheder ved projektets afslutning var i gang med konkrete energispareprojekter.

Arbejdet med de 10 virksomheder har dog vist, at et tilbud om en ”traditionel screeningsrapport”, som elselskabet NRGi under projektet har udført for en af virksomhederne, ikke var tilstrækkelig til at sætte konkrete projekter i gang. Projektgruppen anbefaler derfor, at energirådgivningen i højere grad tilpasses virksomhedens konkrete forhold og aktuelle fokus, herunder at rådgivningen inddrager de sidegevinster, der kan opnås ved at gennemføre energispareprojekter. Desuden kan energirådgiverne med fordel involvere sig i virksomhedernes arbejde med effektiviseringsprocessen LEAN, miljøcertificering, grønne regnskaber m.v. for på den måde at sikre en stærkere forankring af energisparearbejdet i virksomhederne.

Projektgruppen har undervejs udviklet kurset EnergieXperten, der gennem et grundmodul og to overbygningskurser for hhv. industri og bygninger skal kvalificere installatører til arbejdet med energibesparelser i små og mellemstore virksomheder. Dette tilbud kan interesserede virksomheder også selv anvende i arbejdet med at styrke medarbejderinddragelse.

Det var et særskilt delmål for projektet at udvikle og afprøve en ESCO-model for ekstern finansiering af energispareaktiviteterne i de involverede virksomheder. Dette mål blev dog ikke nået, da det viste sig, at ingen ESCO-aktør var interesseret i at forpligte sig til at give garantier for opnåede energibesparelser, bl.a. fordi de opnåede energibesparelser var mere ”kvalitative” end dokumenterbare, og fordi ESCO-finansiering i praksis viste sig dyrere for virksomhederne end deres egen bankforbindelse.

Projektgruppen skriver i sin konklusion, at der er et stort energisparepotentiale i de små og mellemstore virksomheder, men projektgruppen har ikke forsøgt at beregne, hvor store ekstra omkostninger i forhold til ”traditionel energirådgivning”, elselskaberne skal indregne for at kunne bidrage til at realisere dette potentiale med de metoder, som projektgruppen anbefaler.

Projektets resultater er udover en slutrapport også formidlet på hjemmesiden esco-energi.dk

Key figures

Periode:
2009 - 2011
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
0,50 mio.
Støttebeløb:
1,23 mio.
Støtteprocent:
0 %
Projektbudget:
0,00 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling af ESCO som værktøj til realisering af energieffektivisering i små og mellemstore erhvervsvirksomheder
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
ELFORSK 341-006

Deltagere

DS Håndværk & Industri (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
NRGI Rådgivning A/S
VedvarendeEnergi
DELOITTE HUSET A/S
Sabetoflex ApS
Vesko

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk