Værktøj til økonomisk og miljømæssig analyse af hybridanlæg til fjernkøling og fjernvarme - Fjernkøl 2.0

Screeningsværktøjet for fjernkøling fra Elforsk-projekt 340-025 udbygges til at kunne håndtere hybride systemer, der kombinerer fjernkøling med (lavtemperatur) fjernvarme og mulighed for at lagre el eller køling efter elsystemets behov. Værktøjet skal kunne screene potentielle projekter for økonomiske, tekniske og miljømæssige parametre.(Energi 11)
Med denne udgave af værktøjet vil det være muligt at analyse om samtidig produktion af varme og køling og brug af lagre kan gøre fjernkøling endnu bedre. Samtidig er det muligt at analyse betydningen af fleksible el- og varmepriser og se hvordan de kan udnyttes, herunder at beregne de mulige priser på varme og køling samt investeringer.
Projektbeskrivelse

Screeningsværktøjet for fjernkøling fra Elforsk-projekt 340-025 udbygges til at kunne håndtere hybride systemer, der kombinerer fjernkøling med (lavtemperatur) fjernvarme og mulighed for at lagre el eller køling efter elsystemets behov. Værktøjet skal kunne screene potentielle projekter for økonomiske, tekniske og miljømæssige parametre. (Energi 11)

Resultater

Fjernkøl 2.0 er en videreudvikling af Fjernkøl 1.0 der blev offentliggjort i marts 2011. Fjernkøl 2.0 er udbygget med en række funktioner ligesom brugerfladen er nyudviklet.

De nye ting i Fjernkøl 2.0 er i korte træk:

Kølelagre. For fjernkøleanlæg kan der regnes med kølelager. Dette lager kan bruges på to måder. Den ene måde er at spare på energikøb (varme til varmedrevet og el til eldrevet køling), idet lageret gør at man kan undlade at bruge maskinerne når energien er dyr (i spidslastperioder). Den anden måde er at man reducerer på den installerede effekt og ved hjælp af lageret sikre, at man alligevel kan dække spidslasten. Der er her tale om to forskellige strategiver hvorefter lageret fyldes/tømmes og derfor kan man ikke analyse disse samtidig.

Varmepumpedrift. Der kan regnes på anlæg der leverer varme og køling i en række systemløsninger, herunder med dimensionering efter enten varme eller kølebehov, såvel som styring af anlægget efter varmebehov eller efter kølebehov. I anlægstyper med varmepumpedrift indgår der altid et varmelager. Dette lager bruges til at lagre varme fra køledriften nogle timer til der evt. er et varmebehov. Man kan ikke styre lagrene efter priserne og derfor ikke lave den samme analyse som for køleanlæg. Man kan godt regne med varierende el- og varmepriser, men ikke bruge varmelageret til at "udnytte" dem aktivt.

  • I Fjernkøl 1.0 blev COP ikke beregnet, der blev brugt en fast værdi som brugeren satte ind. I Fjernkøl 2.0 bliver COP beregnet for den eldrevne maskine, denne beregning bliver udført på timebasis og afhænger altså af den aktuelle driftstilstand, herunder om der er tale om et køleanlæg der le-verer varme eller et varmepumpeanlæg der leverer køling.

For de varmedrevne maskiner er COP fortsat konstant og defineret af bru-geren.

  • Der kan regnes på følgende anlægstyper - Anlæg med kun køling uden kølelager
  • Anlæg med kun køling med kølelager
  • Anlæg med køling og varme styret efter køling - med varmelager
  • Anlæg med varme og køling styret efter varme - med varme- og køle-lager
  • Anlæg med køling og varme med optimeret styring - med varmelager

Fjernkøling kan give store miljømæssige gevinster, og der kan være rigtig god økonomi og andre fordele ved at benytte fjernkøling. Fordelene er bl.a., at det er enklere at købe køling end selv at have og drive et anlæg. Dertil skal der ved fjernkøling ikke disponeres plads til luftkølere og maskiner.

Med denne udgave af værktøjet vil det være muligt at analyse om samtidig produktion af varme og køling og brug af lagre kan gøre fjernkøling endnu bedre. Samtidig er det muligt at analyse betydningen af fleksible el- og varmepriser og se hvordan de kan udnyttes, herunder at beregne de mulige priser på varme og køling samt investeringer.

Værktøjet er fortsat et screeningsværktøj, men i forhold til Fjernkøl 1.0 er det systemmæssigt en del mere komplekst, der kræves derfor en vis indsigt i energisystemer for at få den fulde glæde af de. Beregning på enkle fjernkølanlæg er dog fortsat ret enkelt at gå til.

Key figures

Periode:
2011 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
0,37 mio.
Støttebeløb:
0,58 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
0,95 mio.

Kategori

Oprindelig title
Værktøj til økonomisk og miljømæssig analyse af hybridanlæg til fjernkøling og fjernvarme - Fjernkøl 2.0
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 343-056

Deltagere

COWI A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
HOFOR A/S
Syddansk Universitet
Danfoss A/S
GRUNDFOS A/S
LOGSTOR A/S
COWI A/S

Kontakt

Kontakperson
Mikkelsen, Svend Erik
Adresse

COWI A/S
Parallelvej 2
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.cowi.dk
Mikkelsen, Svend Erik , 45972821, sem@cowi.dk
Øvr. Partnere: Københavns Energi; Syddansk Universitet (SDU); Danfoss; Grundfos; Logstor

Email
sem@cowi.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk