Vindmøller inspireret af naturen

Projektet har demonstreret at man kan opnå væsentlige lastreduktioner med flaps på vingerne af en moderne vindmølle. Der er udviklet design- og simuleringsværktøjer til design af nye rotortyper i Vestas.
Projektbeskrivelse
Når der er lun sommervind med store bomuldsskyer på himlen, er luften meget turbulent, nærmest som en gryde kogende vand. I disse urolige omgivelser hænger rovfuglen fuldstændigt stille med øjnene urokkeligt fokuseret på byttet i engen. Rovfuglen kan bevare roen, fordi den konstant tilpasser sine vinger til de turbulente omgivelser. Målet er nu at tilføre vindmøllen den samme intelligens, og dermed udnytte den store mængde energi i den urolige vind. Dansk forskning i front: Ved at reducere belastningerne på vingerne og vindmøllen kan konstruktionerne laves lettere, og møllerne kan nu på intelligent vis tilpasse sig omgivelserne. En lettere konstruktion bruger selvsagt mindre materiale og er billigere at fremstille og transportere. Tilpasningsevnen bevirker, at møllen kan reagere på komplekse vindmiljøer, som f.eks. i en stor vindmøllepark eller i store bjerge uden for Danmarks grænser. Projektet, der er udviklet i samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet, Forskningscenter Risø samt Vestas Wind Systems A/S, har som mål at demonstrere effekten af en sådan tilpasningsevne. Det vil nemlig gøre det muligt at reducere prisen på den energi, som møllen producerer. Intelligente vindmøller: Der er tre forhold, som fører til succes. For det første en effektiv og detaljeret måling af vinden. For det andet valg af en intelligent kurs. For det tredje en hurtig tilpasning af den individuelle vinge. Tilpasningen af vingen kan ske ved hjælp af en flap på bagkanten. Den kan sammenlignes med fjerene på rovfuglens vinge, eller – mere teknisk – med flapsene på en flyvinge. Rorfladerne giver vingerne evnen til at styre ennem luften og reagere på vinden. Gennem specielle sensorer, der detekterer vinden, kan en computer beregne, hvordan der skal reageres. Alt hvad der behøves, er derfor en intelligent vejviser gennem den turbulente vind

Key figures

Periode:
2007 - 2011
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
15,00 mio.
Støttebeløb:
15,00 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
30,00 mio.

Kategori

Oprindelig title
Vindmøller inspireret af naturen
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
HTF 028-2007-3

Deltagere

VESTAS WIND SYSTEMS A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Kontakt

Kontakperson
Wedel-Heinen, Jakob
Adresse
Vestas Wind Systems A/S
Alsvej 21
DK-8940 Randers SV
www.vestas.com
Wedel-Heinen, Jakob , 97300000, vestas@vestas.com
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi. Afdelingen for Vindenergi (Risø DTU); Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Mekanisk Teknologi (DTU Mekanik)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk