WINDFARM

Projektet er dedikeret til at forbedre omkostningseffektiviteten i forbindelse med funderingsdesign af offshore bygningskonstruktioner strukturer såsom vindmølleparker og energiøer. Den foreslået løsning indebærer implementering af en såkaldt ”Direct Probabilistic Inversion (DPI)” algoritme. Denne innovative tilgang udnytter input fra undergrundsbilleder og geotekniske data. Denne effektive integration undergrundsdata sigter mod betydeligt at fremskynde designprocessen af offshore installationer og samtidig reducere de samlede byggeomkostninger.

Projektbeskrivelse

Udviklingen af havvindenergi spiller en afgørende rolle i at etablere en grøn og bæredygtig energiforsyning for Danmark og Europa. Det indebærer betydelige investeringer i havinfrastruktur, herunder opførelse af energiøer, vindmølleparker tilhørende infrastruktur. Disse massive investeringer i havinfrastruktur medfører dog ekstraordinære risici på grund af den relativt begrænsede mængde data og viden om geologien og geotekniske aspekter af overfladenære lag under havbunden. At udføre geotekniske undersøgelser ved hjælp af standardmetoder som borehulsdata og CPT'er er ikke kun dyrt, men giver også begrænset geologisk og geoteknisk information. I dette projekt er vores mål at min-mere risikoen forbundet med havinfrastrukturprojekter ved at anvende metoder udviklet til olie- og gas-industrien. Vi vil udnytte ikke invasive geofysiske metoder, specifikt ultrahøjopløselige seismiske data (UHRS), i kombination med topmoderne numeriske metoder udviklet i dette projekt for at give geoteknisk information både på en stor skala til screening og på en lokal stedsspecifik skala til input for konstruktioner. I dette projekt vil vi udvikle metoder, der udtrækker underjordiske fysiske egenskaber ud fra observerede seismiske og geologiske data ved at tilpasse topmoderne seismiske inversionsalgoritmer.

 

Projektet vil blive tæt koordineret mellem GEUS (De Geologiske Undersøgelser af Danmark og Grønland) og industripartnere, Qeye og SolidGround. GEUS vil fokusere på at udvikle geologiske modeller samt arbejde med deterministisk seismisk inversion og geostatistik. Qeye og SolidGround vil fokusere på at tilpasse og teste DPI-værktøjet på syntetiske data samt anvende af DPI-værktøjet på seismiske data leveret af GEUS. Det foreslåede projekt har betydeligt kommercielt potentiale, sigter mod et hurtigt voksende marked, udnytter eksisterende teknologier tilpasset en ny sammenhæng og adresserer en presserende samfundsmæssig udfordring i den grønne omstilling og energikrisen.

Kort over seismiske data indsamlet af GEUS som vil blive anvendt i projektet.

Eksempel på undergrundsdata der vil blive brugt i projektet

Eksempel på undergrundsdata der vil blive brugt i projektet

Kort over seismiske data indsamlet af GEUS som vil blive anvendt i projektet.

Key figures

Periode:
2024 - 2026
Bevillingsår:
2023
Egen finansiering:
3,36 mio.
Støttebeløb:
7,98 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
11,34 mio.

Kategori

Oprindelig title
WINDFARM
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Keywords
Data, digitalisering og automatisering Softwareløsninger Vedvarende energiudvinding
Journalnummer
640232-511623

Deltagere

Qeye Labs Aps (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Qeye Labs Aps 2.23 mio. 1.49 mio.
SolidGround Aps 2.21 mio. 1.47 mio.
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland 3.54 mio. 0.39 mio.

Kontakt

Kontakperson
Anders Bruun
Adresse

Adresse: Århusgade 88 1. sal, 2100 København Ø

Tlf.:    72207009       

E-mail (projektleder): ab@qeye-labs.com

Hjemmeside: www.qeye-labs.com

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk