Ydeevne af membranbaserede varme- og fugtgenvindere

En membranbaseret varme- og fugtgenvinder kan medvirke til en reduktion af energibehovet til ventilation på 10-20 % sammenlignet med konventionelle ventilationsanlæg. Imidlertid er praksisnære problemer som deformation, lækage og tilisning ikke tilstrækkeligt undersøgt. Projektet vil afdække fordele og ulemper ved membran-genvindere.
Resultaterne viser, at entalpigenvinderen med polymermembran havde en entalpivirkningsgrad, som var 15 % større end genvinderen med en membran baseret på behandlet papir og 32 % større end genvinderen med papirmembran. Omkring 79 % totalenergi blev genvundet ved anvendelse af polymermembranen. Forholdet mellem mængden af latent energi overført i entalpigenvinderen med polymermembran var 5-12 % af den samlede energi, som går tabt i typiske kryds- og modstrømsvarmegenvindere.
Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at analysere den energimæssige ydeevne af membranbaserede varme- og fugtgenvindere og at afdække fordele og ulemper ved sådanne genvindere samt beskrive muligheder og begrænsninger for anvendelsesområder.

Undersøgelser har vist, at energibehovet i et ventilationssystem med en membranbaseret varme- og fugtgenvinder, kan være omkring 10-20 % lavere end i et tilsvarende system med en traditionel varmegenvinder.

I traditionelle varmegenvindere som fx krydsvarmegenvindere og modstrømsvarmegenvindere overføres alene ”fri varme”, som hidrører fra forskelle i lufttemperaturer. I membranbaserede genvindere overføres såvel ”fri varme” som ”bunden varme”, dvs. den varmeenergi, der er bundet i luftens vanddampindhold. Overførsel af bunden varme indebærer, at luftens fugtighed ikke reduceres væsentligt. Lav luftfugtighed er ofte et problem i nye boliger.

Undersøgelser har vist, at risikoen for at der sker overføring af forureninger gennem selve membranmaterialet er ubetydelig. Derimod er problemer fx som følge af deformation af membranmaterialet, lækage og tilisning ikke tilstrækkeligt undersøgt.

Projektet vil blive gennemført som et postdoc-forløb over to år.

Resultater

Forøgelse af energibesparelsen i ventilationssystemer og sikring af et tilfredsstillende indeklima er en udfordrende opgave både i Danmark og i andre lande med såkaldt koldt klima. Normalt anvendes roterende genvindere med en entalpivirkningsgrad på over 80 %. Krydskontaminering, isdannelse, den fysiske størrelse og en ekstra motor til drift af rotoren er imidlertid ulemper ved at anvende roterende genvindere. Det var derfor relevant at studere ydeevnen af forholdsvis nye luft-til-luft membranbaserede entalpigenvindere. Sådanne genvindere er stationære og en ekstra motor er ikke nødvendig for driften. I litteraturen findes analyser af korttidsydeevnen af luft-til-luft entalpigenvindere, hvorimod der ikke er fundet eksempler på analyser af langtidsydeevnen. Der er derudover mangel på viden om risikoen for isdannelse i membranen, deformation af membranen og luftoverføring gennem membranen.

I det foreliggende forskningsprojekt blev resultater undersøgelser af en luft-til-luft varmegenvinder og fire luft-til-luft membranbaserede entalpigenvindere analyseret med hensyn til energibesparelsespotentiale, isdannelse på membranens overflade og deformation af membranen. Ydeevnen blev desuden analyseret i form af luftoverføring gennem polymer- og papirmembraner. Der blev opbygget en forsøgsopstilling, og undersøgelser blev udført ved forskellige udetemperaturer og ved forskellige luftstrømme for at analysere korttids- og langtidsydeevne.

Resultaterne viser, at entalpigenvinderen med polymermembran havde en entalpivirkningsgrad, som var 15 % større end genvinderen med en membran baseret på behandlet papir og 32 % større end genvinderen med papirmembran. Omkring 79 % totalenergi blev genvundet ved anvendelse af polymermembranen. Forholdet mellem mængden af latent energi overført i entalpigenvinderen med polymermembran var 5-12 % af den samlede energi, som går tabt i typiske kryds- og modstrømsvarmegenvindere.

Udetemperaturen havde ingen indflydelse på den sensible virkningsgrad, hvorimod den latente virkningsgrad steg med 3-4 %, og den totale virkningsgrad faldt med 7-9 % ved en stigning i udetemperatur fra -16 ° C til 5 ° C.

Sensibel, latent og totalvirkningsgrad blev fundet til at være funktioner af lufthastigheden over membranen, og der blev fundet en omvendt relation mellem lufthastigheden over membranen og virkningsgraden.

Der blev ikke observeret synlig isdannelse og ej heller deformation af membranen – såvel papir-, behandlet papir- og polymermembran – hverken under kort- eller langtidsstudierne.

Der var ingen indvirkning hverken af udetemperaturen eller af koncentrationen af sporgas på forholdet mellem overføringen af sporgas i papir- og polymermembranerne. Sporgasoverføringen gennem henholdsvis membranen af polymer og membranen af behandlet papir var 5 % og 13 %.

Key figures

Periode:
2015 - 2018
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
0,30 mio.
Støttebeløb:
1,25 mio.
Støtteprocent:
80 %
Projektbudget:
1,56 mio.

Kategori

Oprindelig title
Ydeevne af membranbaserede varme- og fugtgenvindere
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 347-026

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej)
System Air A/S

Kontakt

Kontakperson
Niels Christian Bergsøe
Adresse

Statens Byggeforskningsinstitut, Afdeling for Energi og Miljø, A. C. Meyers Vænge 15, 2450 København SV.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk