CTEC – Center for Thermoelectric Energy Conversion

Termoelektriske generatorer kan omsætte spildvarme direkte til strøm. Desværre har massefremstilling af de aktive materialer været urealistisk frem til nu. Aarhus Universitet har imidlertid henover en årrække udforsket bæredygtige og kommercielt stærke alternativer, og vil nu gennem CTEC lede indsatsen i at virkeliggøre en ny og effektiv termoelektrisk teknologi.

Projektbeskrivelse

Mere end 50% af den producerede energi i verden spildes som varme. Som eksempel kan nævnes biler, hvor kun 1/3 af energien i benzinen bruges til fremdrift, mens resten tabes som varme bl.a. i udstødningen. Termoelektriske generatorer (TEG) kan konvertere en del af spildvarmen til brugbar elektrisk energi, og TEG’er kan derfor potentielt spille en meget vigtig rolle i et fremtidigt bæredygtigt energisystem. Anvendelse på stor skala kræver imidlertid udvikling af billige, stabile, og højtydende TEG’er. Med udgangspunkt i en række patenter opnået i Center for Energy Materials (CEM, 2008-13) vil Center for Thermoelectric Energy Conversion (CTEC) samle danske forskningsaktiviteter på feltet og bl.a. medvirke til udvikling af verdens første kommercielle TEG. Danske universitetsgrupper (AU, AAU, DTU) og industripartnere (TEGnology, Alpcon, Aalborg Portland) suppleres med tre udvalgte internationale partnere (Chalmers, PANCO, Termo-gen) til et hold, der besidder alle de nødvendige interdisciplinære kompentencer. CTEC har fire hovedformål: (1) Udvikling af højt-ydende termoelektriske materialer, (2) Udvikling af en kommerciel TEG, (3) Anvendelse af TEG’er til genindvinding af spildvarme, (4) Udvikling af en tyndfilmbaseret TEG.

I CTEC vil universiteter og industri arbejde tæt sammen mod fælles mål og derved sikre uddannelse af kandidater på højeste niveau samt direkte industriel anvendelse af den genererede viden.

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
11,18 mio.
Støttebeløb:
24,88 mio.
Støtteprocent:
69 %
Projektbudget:
36,06 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
1305-00002B

Deltagere

Aarhus Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aarhus Universitet 11.61 mio. 2.74 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 3.33 mio. 0.45 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.01 mio. 0.54 mio.
Chalmers University of Technology 1.52 mio. 1.53 mio.
TEGnology Aps 2.46 mio. 2.46 mio.
ALPCON A/S 1.48 mio. 1.48 mio.
PANCO GmbH - Physics Technology – Development & Consulting 0.99 mio. 0.99 mio.
Aalborg Portland Group A/S 0.50 mio.
Termo-Gen AB Termo-Gen AB 0.49 mio. 0.49 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk