Livscyklusvurdering af energiteknologier og energisystemer

SustEnergy udvikler en dedikeret model livscyklusvurdering (LCA) af integrerede energiteknologier. Modellen baseres på den eksisterende LCA model, EASETECH, som er udviklet af DTU. Modellen anvendes til bæredygtighedsvurdering af energiteknologier såvel som hele energisystemer indeholdende en bred vifte af teknologier.

Projektbeskrivelse

SustEnergy udvikler en dedikeret model til livscyklusvurdering (LCA) af energiteknologier og energisystemer. Formålet er at tilvejebringe et konsistent værktøj til kvantificering af bæredygtigheden af energiteknologier såvel som hele energisystemer. Dette muliggør, at teknologiudviklingen inden for energiområdet kan prioriteres ud fra miljømæssige parametre og miljøgevinster kan fastlægges systematisk og sammenligneligt. LCA modellen tager udgangspunkt i en eksisterende model, EASETECH, som har bred anvendelse inden for modellering af miljøteknologier. Udkommet fra projektet er et modelleringsværktøj, som muliggør livscyklusmodellering af energiprocesser og teknologier og giver brugerne et bibliotek af procesmodeller for relevante enhedsprocesser til brug for vurdering af energiteknologier og -systemer. Projektet har følgende delmål:

1) Tilvejebringelse af procesorienterede livscyklusdata for integrerede energiteknologier med fokus på P2G koncepter.

2) Videreudvikling af den eksisterende EASETECH model til at omfatte procesorienteret LCA modellering.

3) Tilvejebringelse af relevante procesmodeller.

4) Anvendelse af modellen på udvalgte teknologieksempler i relation til P2G.

5) Formidling af modelleringsprincipper, dataset og modelanvendelse.

Resultater

Formålet var at udvikle en brugervenlig proces-orienteret model til livscyklusvurdering (LCA) af integrerede og multioutput energiteknologier, eksempelvis bioraffinaderier og PtX, med mange forbundne og indbyrdes afhængige processer. Til det formål erstattes de typiske blackbox modeller, hvor der kun tages højde for input og output, af LCA-modeller med åbne proces-beskrivelser og konfigurationer, som derved gør det betydelig mere retvisende at modellere flere teknologier i et sammensat og ofte komplekst system. Modellen skulle udvikles som en tilføjelse til det allerede eksisterende LCA modellerings værktøj EASETECH under navnet EA-SETECH+.
Projektet har vellykket udviklet modellen og verificeret denne på forskellige energiteknologier, herunder på et regionalt bioraffinaderi i Frankrig i samarbejde med bl.a. EU Kommissionens Joint Research Centre. Modellen forventes fremover at benyttes på en lang række teknologier, herunder bioraffinering og PtX. Modellen kommercialiseres ikke, men stilles til rådighed for personer, som gennemgår et kursus, der udbydes af DTU.

Key figures

Periode:
2017 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,37 mio.
Støttebeløb:
2,77 mio.
Støtteprocent:
88 %
Projektbudget:
3,14 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64017-0044

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.76 mio. 0.20 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.38 mio. 0.04 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.43 mio. 0.05 mio.
Ørsted A/S 0.10 mio. 0.05 mio.
Lemvig Biogasanlæg Amba 0.11 mio. 0.03 mio.

Kontakt

Kontakperson
Thomas Fruergaard Astrup
Adresse

Bygning 115, Bygningstorvet

2800 Kgs. Lyngby

45251558

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk