MAB3 - Bioraffinaderi på makroalger med produktion af biobrændstof og fiskefoder

Forskningsholdets vision er at kunne skabe økonomisk rentable ”bioraffinaderier” med makroalger (tang), som kan komme miljøet til gavn ved at indgå i grøn energiproduktion uden at optage landbrugsareal, som er hårdt presset på verdensplan. Algerne i raffinaderierne vokser ved at optage CO2 fra luften samt kvælstof og fosfor fra vandmiljøet, og producerer biobrændstof, som kan erstatte fossile brændstoffer, mens restproduktet kan benyttes som fiskefoder.
MAB3 projektet formål var at udvikle nye teknologier til bæredygtig vækst og efterfølgende konvertering af to brune algearter til energibærere samt ingredienser i fiskefoder. Projektet udviklede og demonstrerede en integreret bioraffinaderi proces. Variation i sammensætning af biomasse på tværs af sæsoner og arter blev identificeret som en kritisk faktor til udvikling af bioraffinaderier.
Projektbeskrivelse

Formålet med MAB3-projektet er at omdanne makroalger (tang) til energi og fiskefoder i et bioraffinaderi, hvor produktionen af flere produkter fra algebiomassen indtænkes allerede fra starten for at skabe en bedre lønsomhed og et mindre spild. To brunalger (Saccharina latissima og Laminaria digitata) dyrkes i dette bioraffinaderi-koncept. De to alger vokser ved at optage CO2 fra luften og kvælstof, kalium og fosfor fra vandmiljøet. Den dyrkede algebiomasse forbehandles, så den kan bruges som substrat til produktionen af 3 forskellige energibærere - bioethanol, butanol og biogas (methan gas) - som alle kan implementeres i allerede eksisterende transport- og energiteknologier. Restproduktet fra produktionen har en høj protein- og fedtsyrekoncentrationen og den rigtige sammensætning i forhold til at kunne bruges til fiskefoder.

Resultater
MAB3 projektet formål var at udvikle nye teknologier til bæredygtig vækst og efterfølgende konvertering af to brune algearter til energibærere samt ingredienser i fiskefoder. Projektet udviklede og demonstrerede en integreret bioraffinaderi proces. Variation i sammensætning af biomasse på tværs af sæsoner og arter blev identificeret som en kritisk faktor til udvikling af bioraffinaderier. Projektet viste at tang leverer eutrofiering kvantificeret som -25 kg N og -3 kg P ækvivalenter pr mg dyrkede tang. Alle analyserede produktionssystemer er karbon negative, hvilket kan imødegå afbødning af klimaforandringer. Projektets resultater bekræftede vigtigheden af placering og timing af høsten i forhold til dyrkning. For at sikre muligheden for tang produktion, yderligere dyrkning og omkostningsreduktion ved opbevaring og udvikling af ekstraktion af høj værdi komponenter til anvendelse i fødevarer, foder, kosmetik og lægemidler kan undersøges. Nye projekter som MAB4, SeaRefinery, MacroFuels og MacroCascade vil fortsætte forskningen baseret på viden fra MAB3.

Key figures

Periode:
2012 - 2016
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
3,26 mio.
Støttebeløb:
20,41 mio.
Støtteprocent:
86 %
Projektbudget:
23,67 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ENMI 11-116872

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 5.52 mio.
Aarhus Universitet 6.32 mio. 0.71 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 5.18 mio. 0.52 mio.
Danish Shellfish Centre A/S 0.93 mio. 0.07 mio.
ALLER AQUA A/S 0.12 mio. 0.48 mio.
WSP Danmark A/S 0.13 mio. 0.52 mio.
Ørsted A/S 0.50 mio.
National University of Ireland 0.39 mio.
University of Sienna 0.40 mio.
University of Hamburg 1.25 mio. 0.18 mio.
VITALYS I/S 0.10 mio. 0.19 mio.
DanGrønt Products A/S 0.06 mio. 0.09 mio.
NOVOZYMES A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk